Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prickskytte blir enklare

Ljusnarsbergs skytteförening har köpt in tre helt datoriserade banor till luftgevärsskyttet. En investering på 90 000 kronor.– Det är roligare eftersom man ser resultatet direkt, säger Emil Nilsson under invigningen.

Annons
Korn på pricken. Emil Nilsson och Liam Pöchhacker var två av deltagarna under Höstsmällen som gick av stapeln efter invigningen. ”Det är enklare att skjuta nu när man bara ser en prick”, säger Liam.Bild: annika nygren-berg

Från första början handvevades måltavlorna fram och tillbaka. Sedan kom transportörerna där man med ett enkelt knapptryck förflyttar tavlorna. Nu är det de datoriserade tavlorna, med elektronisk markering, som gäller.

Tidigare år har investeringarna främst främjat de äldre skyttarna i föreningen. Den här investeringen har dock gjorts för att stödja ungdomsverksamheten. Skytteföreningen har i dag drygt 50 aktiva där många är barn och ungdomar.

– Det är de här tavlorna som används på tävlingar och nu får våra ungdomar möjlighet att träna på samma sätt, säger Mika Harju, ordförande i föreningen.

När skytten lägger an siktar den på en svart prick i stället för på en tavla. Träffpunkten för det avlossade skottet visas sedan på en dataskärm. Alla skott räknas sedan samman automatiskt och visas både på skyttens skärm och på dator i sekretariatet.

De nya banorna har kostat föreningen 90 000 kronor. Mycket pengar och inte ett helt lätt beslut att fatta, enligt Harju.

– Vi har funderat under ett par års tid. Det var ett stort steg att ta.

En av banorna har sponsrats av Arne Eriksson, som donerade pengar till detta syfte innan han avled. Resterande två har bekostats av pengar som föreningen de tjänat ihop med att ha hand om borden under både Kopparbergs marknad och mineralmässan.

Tre av banorna i skyttelokalen har dock kvar sitt transportörsystem. Dessa hoppas föreningen kunna byta ut så småningom.

– Vi kommer att söka nya sponsorer, säger Harju.

– Nu när vi har det här systemet kan vi också låna banor av förbundet vid våra tävlingar.

Mika Harju, ordförande i skytteföreningen, laddar inför invigningsskottet på de nya banorna.

Mer läsning

Annons