Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prognos pekar motmiljonöverskott

Ljusnarsbergs kommun redovisar ett överskott på drygt 7,3 miljoner kronor för perioden 1 januari–31 juli. Årets delårsrapport är därmed betydligt bättre än fjolårets.

Annons

– Motsvarande period i fjol hade vi ett plus på knappt två miljoner kronor, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer, som presenterade delårsrapporten för kommunstyrelsen på onsdagen. Huvudanledningen till förbättringen är att vi skrivit upp skatteintäkterna.

Arbetslösheten har varit låg under rapportperioden, fyra procent eller 121 personer. Befolkningen har minskat med 90 personer.

– Sedan den 1 november 2009 har vi minskat med 130 personer, vilket motsvarar 5,5 miljoner kronor mindre i skatteintäkter till den sista juli. I budgeten har vi räknat med en befolkningsminskning på 175 personer, säger ekonomichefen.

Helårsprognosen pekar på ett överskott på drygt 4,5 miljoner kronor vid årsskiftet. Men då ingår inte kommunkoncernen. Där ingår Ljusnarsbergs Fastighets AB och Ljusnarsbergs Kommunlager AB samt stiftelsen Gillersklacks fritidsanläggning.

Underskott i bolag

Fastighetsbolaget redovisar ett underskott på drygt 2,2 miljoner kronor i sin delårsrapport. Orsaken är tomma lägenheter och realisationsförluster när bolaget sålde äldreboendena till en bostadsrättsförening.

– Den sista juli var 33 lägenheter tomma. I dag har den siffran ökat till 37, säger Wallströmer.

I samband med att delårsrapporten presenterades för kommunstyrelsen framförde moderaten Ulf Hilding flera synpunkter på delårsrapportens innehåll.

”Räkna in koncernen”

– Jag tycker vi ska räkna in koncernen och då kommer vi inte att uppnå ett överskott på 4,5 miljoner kronor för 2010, säger moderaten. Det väsentliga i sammanhanget är resultatet för Ljusnarsbergs kommunkoncern. Jag tycker att de finansiella nyckeltalen ska finnas med i delårsrapporten.

Kommunen håller på att utreda hur fastighetsbolaget ska hanteras fortsättningsvis. Utifrån delårsresultatet uppfylls inte kommunens direktiv på resultatnivå.

–Vi bör också fundera på om stiftelsen ska vara kvar i kommunkoncernen, säger Bo Wallströmer.

Nu väntar Ljusnarsbergs kommun på statsbudgeten, som väntas bli offentlig inom fjorton dagar. Ekonomichefen väntar med spänning på att få se om regeringen gjort någon ny analys.

– Redan nu kan jag säga att vi inte behöver betala tillbaka så mycket i början av 2011. Som det ser ut blir statsbidragen lite bättre än vad vi budgeterat. Sedan får vi se om befolkningsutvecklingen stannar upp.

De stora neddragningar som Ljusnarsbergs kommun gjort på senare år kommer inte att räcka. Bo Wallströmer förvarnar om att budgeten för 2011 behöver bantas med 7,5 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons