Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prognoser pekar på plus

Enligt den senaste prognosen blir kommunens resultat för 2010 plus 4,6 miljoner. Det som hjälpt upp resultatet är dock de tillfälliga statsbidrag som staten sköt till med anledning av finanskrisen.

Annons

– Summan motsvarar ungefär det extra bidraget. Och det är pengar som försvinner nästa år, säger Bo Wallströmer, ekonomichef.

Detta innebär med andra ord inga sötebrödsdagar för kommunen. De kommunala verksamheternas arbete med att få ner kostnaderna måste fortsätta.

Verksamheternas egna prognoser visar på ett underskott mot budget på sammanlagt 2,4 miljoner kronor. Inom dessa är det främst kostorganisationen och Lärcentrum som drar ner resultatet.

Kostorganisationen redovisar ett stort underskott på nästan 1 miljon kronor. Både äldreomsorg och Kyrkbacksskolan köper färre protioner än beräknat, vilket är orsaken. Just nu pågår en utredning om hur kommunen ska komma till rätta med problemet.

– Vid Lärcentrum har man helt enkelt inte verkställt de besparingsbeslut som fattats, utan fortsatt att köpa utbildning i andra kommuner, säger Wallströmer.

Den totala minussiffran vid Lärcentrum uppgår till 460 000 kronor.

Inom sociala utskottet hamnar minuset på knappt 1,2 miljoner. Orsaken är bland annat att hemtjänsten och Treskillingen haft större personalkostnader än beräknat. Dessutom tillkommer kostnader för kravet på ökad bemanning med anledning av brandsäkerheten vid evakueringsboendet på Treskillingen.

Bildningssidans underskott kan bland annat härledas till obudgeterade kostnader för ett ökat antal elever vid Löa friskola samt fortsatta extrakostnader på grund av långa uppsägningstider av personal.

Mer läsning

Annons