Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken svek i regnet

Mer än 30 spelmän mötte upp när Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförening arrangerade spelmansträff vid hembygdsgården i Södra Finnfall på söndagen. Det är nytt deltagarrekord.

Annons
Utomhus. När solen kom fram passade några av spelmännen på att spela utomhus. Flera av dem är trogna gäster på denna spelmansträff.

– Vi har verkligen otur med vädret, säger Jan Pernstål, ordförande i hembygdsföreningen. Därför är det extra glädjande att så många spelmän ändå kommit hit.

Men publiken svek i regnvädret. När träffen började uppgick åskådarskaran till tio personer. Efter hand som molnen sprack upp ökade publiken något.

Bättre i fjol

– I fjol var det annorlunda, säger Jan Pernstål. Då var det bra väder och mycket folk i trädgården när spelmännen underhöll.

Johnny Karlsson, från Guldsmedshyttan, har varit med på den här spelmansträffen i många år. Han tycker dock det var mer fart förr.

– Tyvärr har publiken minskat de senaste åren, säger han. Nu har vi otur med vädret den här gången. I Siggebohyttan förra helgen var det likadant. Då fick vi spela på logen.

I mangårdsbyggnaden från 1600-talet visade några medlemmar i ortens slöjd- och hantverkarförening några stickningstekniker.

– Jag tvåändsstickar, säger Kerstin Lindberg. Det är en gammal teknik som kommer från Dalarna. Den innebär att jag snor ändarna om varandra.

Roligt att lära

Barbro Hyttnäs har medverkat på spelmansträffen i många år. Den här gången valde hon att sticka strumpor.

– Det är kul att lära sig gamla tekniker, säger hon. Och det är roligt att lära ut dessa till andra intresserade.

Anna-Marie Jansson visade besökarna hur det går till att nåltova ett prydnadsäpple. Slöjdardamerna trivdes och fick besvara en del frågor från besökarna.

Olika tekniker. Anne-Marie Jansson, Barbro Hyttnäs och Kerstin Lindberg, från Ljusnarsbergs slöjd- och hantverkarförening, visade olika tekniker i stickning.
Allspel. Mats Lindström, från Kopparberg, ledde allspelet i hembygdsgårdens samlingssal.

Mer läsning

Annons