Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regler för bidrag ses över igen

Ett förslag på nya regler för kommunens bidrag till föreningar presenterades på kommunstyrelsen. Men förslaget skickades tillbaka för att omarbetas igen.

Annons

– Vi ska förenkla hanteringen av föreningsbidrag, men i förslaget försvann vår möjlighet att på ett enkelt sätt ge stöd till ungdomsverksamhet till föreningar med egen lokal och det ville vi inte, berättar Ewa-Leena Johansson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunen har idag två olika möjligheter att ge lokalbidrag. För samlingslokaler kan kommunen ge ett driftbidrag på 80 procent av kostnaden. Detta gäller med förbehåll för en samlingslokal per ort i kommunen. I nuvarande regler kan kommunen dessutom ge ett lokalbidrag på maximalt 7000 kronor till föreningar med egen lokal. Det kan till exempel vara ett bidrag till motorklubbens ungdomsverksamhet.

– Vi bestämde att förslaget på förändrade regler för föreningsbidrag skickas till allmänna utskottet igen. Men det är inte bråttom. Det räcker att vi har ett beslut om de nya riktlinjerna till sommaren 2015.

Nuvarande riktlinjer har sju olika bidragskategorier: verksamhetsbidrag, lokalbidrag, aktivitetsbidrag, ledarutvecklingsbidrag, startbidrag, driftbidrag och allmänt bidrag. I förslaget om nya riktlinjer minskades dessa till tre kategorier: verksamhetsbidrag, aktivitetsbidrag och driftbidrag för samlingslokaler.

Mer läsning

Annons