Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödmålad på Skansens vis

Konst, musik och hantverk. Det riktigt glimmar av kultur i Ljusnarsberg.
– Det är viktigt att förmedla att det är en levande bygd, folk är så kreativa, säger Ebba Hermelin, en av utställarna för årets Kulturglimtar.

Annons
Andas. Den röda färgen är enkel att koka själv och får träet att andas.

Minst tusen. Så många människor uppskattas ha besökt evenemanget som anordnas av Ljusnarsbergs konstklubb. Förra året var det mest folk från trakten som åkte runt, i år kom även folk från Lindesberg, Ludvika och Örebro.

Pastalukt

På lördagen kom 44 personer till Södra Björkberg för att koka rödfärg med Ebba Hermelin och Yvonne Ekholm. Vid middagstid på söndagen hade tio personer dykt upp. Det stiger upp ånga från rödfärgen och Yvonne Ekholm rör långsamt om. Doften påminner om pastavatten.

– Det är sådant här som ska leva vidare, säger hon.

Rödfärg är något som alla kan koka själva och något som är bra för träet eftersom det kan andas. Hon berättar att besökare tyckt det varit väldigt roligt och blivit förvånade över att det var så enkelt. Yvonne Ekholm har tillsammans med Ebba Hermelin, lärt sig receptet från Skansens målarmästare.

–  Det här är svensk kultur i högsta grad, säger Ebba Hermelin.

Även luffarslöjd

Förutom att koka rödfärg kan besökarna prova på luffarslöjd. Från början var det till för att roa barnen som kom på besök, men de vuxna besökarna ville också prova. De båda utställarna tycker det är viktigt att alla ska få med sig något när de går hem.

Kulturglimtar är ett viktigt evenemang.

– Det är viktigt att förmedla en levande bygd. Folk är så kreativa, säger Ebba Hermelin.

En bil rullar in på gården. Ur den kommer dagens elfte och tolfte besökare.

Skansenreceptet. Yvonne Ekholm arbetar på Skansens klädkammare och har lärt sig receptet på rödfärg av Skansens målarmästare.

Mer läsning

Annons