Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rumble Pack på USA-turné

Just nu befinner sig medlemmarna i Michael K´s Rumble Pack i USA. Under några veckor ska de turnera runt i landets nordvästra delar. Spela den musik de gillar allra mest.

Annons
Lasse Johansson, Staffan Myhrman och Mikael Kähäri lämnar Kopparberg för att spela blues i USA. En 14-dagarsturné som de inte kommer att glömma i första taget.bild: annika nygren-berg

– Vi får hoppas att även jänkarna gillar det, säger de.

För ett och ett halvt år sedan började planerna på en turné i landet i väster ta form. Sedan dess har bitarna fallit på plats, sakta men säkert, en efter en. Och nu är det dags.

Nyligen steg Mikael Kähäri, Lasse Johansson och Staffan Myrman på det plan som skulle ta dem till USA.

– Vi landar mitt i ett musikerbröllop som vi ska spela på, berättar Kähäri.Och det är inte vilket musikerbröllop som helst, utan ett bröllop hos en pianist som spelat i Steve Miller Band.

– Det är nog det enda som känns nervöst. Där kommer att finnas mängder av kända musiker och producenter, säger Kähäri.

Det är inte många band förunnat att få resa till USA på turné. Och allra helst inte inom en så smal genre som blues. Det handlar till stor del om att ha de rätta kontakterna, vilket Michael K´s Rumble Pack tycks ha.

– Vi har aldrig tjatat oss till en spelning. Vi spelar enbart för att det är roligt och kommer aldrig att kunna leva på musiken, säger de.

– Det är vänskapen som är det viktiga och det är den faktorn som gör att vi kan behålla spelglädjen.

– Jag vet inte om jag ens skulle vilja leva på det. Med den pressen försvinner nog en stor del av spelglädjen, säger Johansson.

Ett tecken på den starka vänskap som tycks finnas är att de under USA-vistelsen nästintill enbart ska bo hemma hos vänner.

Turnén startar i Portland i nordvästra USA och avslutas i Seattle. Under två veckor ger de fem konserter och däremellan ska de lira på öppna scener i båda städerna. Något som innebär spelningar i stort sett varje dag.

– På vissa ställen ses blues som ett museiföremål. Men i Portland finns bredden. Grungen, bluesen och punken är i högsta grad levande, och Jimi Hendrix minne vårdas ömt.

Resan är egentligen en marknadsföringsturné inför nästa år. Då vill den manager de har kontakt med i USA att de ska spela på Water Front Festival, en festival som brukar locka omkring 40000 besökare.

– Om det blir så vet vi inte än, men vilken upplevelse det vore.

Egentligen är enbart resan till USA en dröm som uppfylls.

– Att vi dessutom får spela vår musik under resan gör att två drömmar går i uppfyllelse. Det här är en livsupplevelse, säger Myhrman.

Efter de inbokade spelningarna väntar en välförtjänt veckas semester i en stuga i de amerikanska bergen.

Mer läsning

Annons