Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhallsprojekt förlängs

Samhalls projekt med att distribuera mat och tvätta åt hemtjänsten kommer att förlängas till årsskiftet. Det har kommunstyrelsen i Ljusnarsberg beslutat.

Annons

I förslaget till budget 2012 har socialförvaltningen lyft frågan om att göra en upphandling angående tvätt och matdistribution med Samhall. Det finns också tankar på att låta upphandlingen omfatta även städning och inköp.

En utredning visar att kommunens timkostnad för matdistribution är 60 kronor dyrare än Samhalls prislapp. För tvättjänsten är skillnaden ännu större, 104 kronor. Då har man räknat utifrån lönen för ett vårdbiträde. Skillnaden innebär en minskad årskostnad på 240 000 kronor.

Färre transporter

– Än så länge levereras varm mat fem dagar i veckan till brukarna, säger socialchef Charlotte Dahlbom. På fredagar kör Samhall dessutom ut kall mat inför helgen.

Charlotte Dahlbom informerade kommunstyrelsens ledamöter om att det finns funderingar på att börja leverera enbart kall mat.

– Vi föreslår att kall mat distribueras tre dagar i veckan, säger socialchefen. På så sätt får vi färre transporter samtidigt som den enskilde själv bestämmer när han eller hon vill äta.

Blir billigare

Dessutom är distributionen av kall mat tio kronor billigare jämfört med utkörning av varm mat. Om utkörningen i snitt omfattar 50 matlådor per dag innebär det en besparing för kommunen på 130 000 kronor per år.

– Förslaget om maten och valfriheten tycker jag låter bra, säger Natalie Ström (MP). Men är det meningen att Samhall ska överta mycket av det som hemtjänsten gör i dag?

Socialchefen säger att det inte behöver vara undersköterskor som distribuerar mat, städar, handlar och tvättar.

– Vår personal ska i huvudsak ägna sig åt omsorg, omvårdnad, hälso- och sjukvårdsdelen, säger Charlotte Dahlbom.

Mer läsning

Annons