Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar 3 miljoner på friskvård

Företagaren Torbjörn Nilsson satsar 3,5 miljoner kronor på en träningsanläggning med inriktning på hälsa och friskvård. Han gör det i Ljusnarsbergs kommun som har bland de sämsta hälsotalen i landet.

Annons
Maskinrum. Så här är det tänkt att den stora träningslokalen med ett antal träningsmaskiner ska utformas.

– Det här är en resa jag vill göra eftersom jag brinner mycket för Ljusnarsberg. Rent finansiellt är det här ett högriskobjekt. Förhoppningsvis kommer det inte att kosta för mycket pengar.

Värket hälso- och friskvårdscenter kommer att inrymmas i gamla produktionskontoret och intilliggande omklädningsrum i Bångbro. Den totala ytan är 700 kvadratmeter. Träningscentret kommer att öppnas i mitten eller slutet av september.

Torbjörn Nilsson, som driver företaget Bandstål, vill vara med och ta en aktiv del i att försöka vända den negativa trenden i Ljusnarsberg.

– Min grundtanke är att försöka ta ett socialt och lokalt engagemang. Ska vi lyckas skapa framtidstro är det viktigt att fler visar vilja att investera i lokal utveckling. Det går inte bara att förvänta sig att kommunen ska göra allt. Jag tror det finns fler som har möjlighet och resurser att bidra aktivt. Min förhoppning är att min satsning kan vara inspirerande för andra.

Bandståls ägare räknar inte med att Värket ska gå ihop ekonomiskt. Men målsättningen är att verksamheten ska bli självbärande.

– Men om jag får bära en del på årsbasis må det vara hänt. Gör vi det här riktigt bra tror jag det finns förutsättningar för att det ska bli självbärande. Eventuella överskott ska investeras i verksamheten.

Under förutsättning att mellan 600 och 700 blir medlemmar och köper årskort finns förutsättningar för tre anställda. För att finansiera en anställd behövs 350 medlemmar.

– Utöver anställd personal behövs ganska många som engagerar sig ideellt och håller i olika träningspass. Det är ett måste för att få bärkraft och hög servicenivå.

Värkets fokus kommer att ligger på medelålders och äldre. Torbjörn Nilsson hoppas att kommunen och även andra företag kommer att låta sina anställda träna i det nya träningscentret.

I gamla produktionskontorets källare blir det fem olika träningslokaler. På övre planet blir det omklädningsrum, behandlingsrum och konferenslokaler.

Vågad satsning. Torbjörn Nilsson är beredd att förlora lite pengar på friskvårdscentret som håller på att växa fram.  BILD: INGVAR SVENSSON
Byggarbeten. Rolf Karlsson är en av de byggarbetare som har sysselsättning i Bångbro ytterligare ett par månader.  BILD: INGVAR SVENSSON

Mer läsning

Annons