Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på resecentrum

Kommunstyrelsen i Ljusnarsbergs kommun har beslutat att satsa 70 000 kronor för att utreda möjligheterna att bygga resecentrum både i Kopparberg och Ställdalen. Beslutet innebär konkret att en konsult kommer att göra en förstudie.

Annons
Kan bli busshållplats. Den nedlagda närbutiken och den provisoriska parkeringen i Kopparberg kan i framtiden få ge plats för ett resecentrum för omstigning mellan olika trafikslag.

– Förutom pengarna ska vi bistå med arbetstimmar till ett värde av 141 250 kronor, säger kommunchef Tommy Larserö. I gengäld får kommunen 183 750 kronor för att kunna finanisera en utredning.

”Behöver attraktivt centrum”

Planerna faller inom samverkansprojektet Mer Koll där Länstrafiken Mälardalen, med bolagen Länstrafiken Örebro och Västmanlands Lokaltrafik, är projektägare och en av finansiärerna. Övriga finansiärer är bland andra samtliga 22 kommuner i Örebro och Västmanlands län.

– Det hetaste behovet kanske är att få till ett resecentrum i Kopparberg, säger kommunchefen. Vi behöver ett attraktivt centrum med en trevlig och inbjudande miljö. Ett resecentrum är ett steg i denna ambition.

Många har pratat med Tommy Larserö om att det finns ett behov att snygga upp kring järnvägsområdet i kommunens tätort. Även politikerna vill se en uppsnyggning.

– Ett förslag från min sida är att kommunen, om den har råd, köper in gamla mejeriet och personalbostaden och sedan river dem, säger Sivert Bäck, centerpartist i kommunstyrelsen.

”Ställdalen behöver också”

Hendrik Bijloo, Kraftsamling för Ljusnarsberg, tycker också att Ställdalen behöver ett resecentrum i framtiden. När nya Bergslagsbanan blir verklighet finns det möjlighet att utveckla tågtrafiken i samhället, menar han.

Kommunen hade också en tanke på att utreda möjligheterna att anlägga en omlastningscentral i Ställdalen. Den frågan är så gott som avslutad eftersom Grängesberg är nära att få en omlastningscentral.

Mer läsning

Annons