Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniorers säkerhet i fokus

– Det här är bra, säger Mona Jansson. Visserligen klarar jag mig själv, men en sådan här informationsdag behövs.
Det är seniorsäkerhetsdag i Kopparberg.

Annons
En viktig dag för seniorerna. Mona Jansson uppskattade initiativet med en särskild dag vikt för information och samtal om seniorernas säkerhet i vardagen.

Peppar peppar,  en dag för seniorers säkerhet, uppmärksammades i Kopparberg bland annat med öppet hus på Koppargårdens serviceboende.

– Det är första gången vi är med i detta arrangemang, berättar Gunilla Andersson, enhetschef på rehab i Ljusnarsbergs kommun.

I entrén finns föreningslivet representerat. Servicegruppen är där och personal från omsorgsavdelningen.

Erica Zedig, arbetsterapeut, visar hjälpmedel och berättar om verksamheten.

– Vi har till exempel förebyggande hembesök som vi erbjuder de som fyller 80 år och som inte har hemhjälp. Vi tar upp frågor som kost, motion och hur man kan undvika olycksfall i vardagen. Saker att tänka på helt enkelt innan olyckan är framme.

Arrangemanget uppskattades.

– Jag tror det här är bra, säger Torsten Johansson från Kopparbergs PRO. Vi visar upp föreningarnas verksamheter och berättar att vi finns. Och man kan få information om vilken hjälp man kan få som gammal människa.

Kampanjen Peppar peppar inriktar sig på att synliggöra risker i vardagen och åtgärder som kan göras för att förebygga olyckor och skador. Frågor som hur gör vi vardagen säkrare för äldre och hur uppmärksammar vi problematiken kring att äldre är mer olycks- och skadedrabbade än andra är kärnfrågor i kampanjen som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, står bakom. Den 1 oktober är också dagen då FN:s internationella äldredag sätter äldres säkerhet i fokus.

– Det är ju så att de flesta olyckor sker i hemmet, konstaterar Boris Gudmundsson från Ljusnarsbergs SPF.

Eftermiddagen inleddes med körsång av PRO. Sedan är det öppet hus på sjukgymnastiken och på brandstationen samt minimässa på Koppargården. Korpen har tipspromenad och på dagrehabiliteringen visas informationsfilmer om fysisk aktivitet och säkerhet i hemmet.

Mona Jansson går runt på minimässan på Koppargården och tittar i broschyrer och samtalar med folk.

– Jag bor i tre rum och kök på Treskillingen och där har jag det bra. Men jag kände att jag ville gå hit och titta på hur det är här på Koppargården.

Seniordag. Willy Andersson hälsar på hunden Zelda som tillsammans med Inger Ljungkvist från Ställdalens PRO brukar hälsa på de boende på Koppargården.
Öppet hus. Bland annat på dagrehabiliteringen där det även serverades fika.
Ser film och fikar. Barbro Resare, Elisabet Olofsson och Britt Edman.

Mer läsning

Annons