Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Showgruppen Prosit invigde Barnallergiår

– I dag lyfter vi kunskapen om och förståelsen för allergi och astma. Alla ska kunna få känna att här finns jag och jag är inte ett bekymmer.Med dessa ord invigde Mikaela Odemyr, från Astma- och allergiförbundet, Barnallergiåret 2013-2014.

Annons
Musikalisk invigning. Showgruppen Prosit, med Linnea Didic, Emelie Svedberg, Oscar Harju och Rickard Didic, tågar upp på scenen i församlingshemmet för att inviga Barnallergiåret.

Den 27 september invigdes officiellt Barnallergiåret på Tekniska museet i Stockholm.

Sedan invigs Barnallergiåret på ytterligare fyra platser i landet: Lidköping, Luleå, Malmö och Kopparberg.

Barnallergiåret är utlyst av Astma- och allergiförbundet för att under ett års tid sätta fokus på barn och på barns allergier.

Astma hos barn har, enligt förbundet, ökat med 50 procent mellan 2003 och 2011.

Det var fullmatat med aktiviteter i församlingshemmet i Kopparberg på lördagen. Här fanns representanter från såväl Bergslagen, Örebro län som från riksnivå. Kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S) invigningstalade. Det gjorde även Mikaela Odemyr.

Anna-Lena Didic, informatör för Astma- och allergiföreningen i Bergslagen, inledde dagen med att berätta om lokalföreningens arbete och ambitioner.

– Föreningen har i dag främst sin verksamhet i Kopparberg men vi har målsättningen att få i gång en ungdomsverksamhet i Lindesberg till nästa år och gärna i Nora och Hällefors också.

Anna-Lena Didic betonade att det handlar om barnens liv och arbetsmiljö.

– Vi vill jobba för att alla kommuner inför obligatoriska allergironder på skolorna och vi hoppas att de fyra kommunerna i norra länsdelen kan gå i täten för detta.

Ewa-Leena Johansson berättade att det finns en rutin med allergirond i Ljusnarsbergs skolorganisation men att denna rutin behöver uppdateras och förnyas.

– Allergierna ökar, inte bara hos barn utan även alltfler vuxna utvecklar allergier. Och det är viktigt med allergironder på skolorna och det är ännu viktigare att resultatet från dessa ronder också delges så många människor som möjligt, sade Ewa-Leena Johansson.

– Det handlar inte bara om att lindra allergiska besvär utan också om att ha en miljö som inte skapar allergier.

Det bjöds på folkmusik av den lokala showgruppen Prosit. Linnea Didic, Emelie Svedberg, Oscar Harju och Rickard Didic spelade på fiolerna.

Linnea visade även ett extra trick där hon spelade fiol och höll i gång en rockring samtidigt.

Så klippte Ewa-Leena Johansson och Mikaela Odemyr varsitt knippe ballonger som hängde i taket och därmed förklarades Barnallergiåret invigt.

– Vi hoppas att vi efter detta år har ökat kunskapen om och förståelsen för allergier. Det är tio år sedan, år 2003, som vi utlyste ett Barnallergiår senast så det var dags att göra det nu igen ansåg vi, sade Mikaela Odemyr.

Nu väntade några timmar med aktiviteter som fiskdamm, lotterier, försäljning, fika och pyssel.

Samling vid pysselbordet. Decoupage utövas här. Lisa Odemyr får instruktioner av Ewa Rüdén i denna konstteknik.
– Det handlar inte bara om att lindra allergiska besvär utan också om att ha en miljö som inte skapar allergier, sade Ewa-Leena Johansson. På bild också Mikaela Odemyr.
Går tipspromenaden. Liam Olofsson svarar på tipsfrågorna i församlingshemmet. - Ganska svåra frågor, säger Liam.

Mer läsning

Annons