Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp granat på tipp

En granat lämnades på torsdagen på Skärets avfallsanläggning utanför Kopparberg. Genast kallades militärens bombexperter in och området spärrades av. Senare visade den sig vara skarpladdad.

Annons
Göran Frykberg är chef på skärets sopstation i Kopparberg.

– Det kom in en kille i dag vid 12-tiden precis när vi hade öppnat för dagen och han hade med sig en granat som han sade att han hade hittat i ett uthus, berättar Göran Frykberg, driftsansvarig för Skärets avfallsanläggning, Bergslagens kommunalteknik.

SkarpladdadEfter noggrann undersökning kunde man under torsdagseftermiddagen konstatera att granaten var skarp och måste transporteras till ett skjutfält för detonering. Det var en så kallad lysvingsgranat med tidrör. Den var 37,5 centimeter lång och 8 centimeter i diameter. Den används för att från luften sprida ljus över områden, som exempelvis ett fält.

- Granaten bäddades in i en låda med sand för att transporteras till ett skjutfält, där den ska sprängas, berättar NA:s reporter Anders Almgren, som var på platsen.

Det hela betecknas av polisen som en allvarlig incident, eftersom den kan orsaka personskador om man är nära när den smäller. Dock väntar inga påföljder för mannen som lämnade in granaten.

Tredje granaten på ett årDetta var inte första gångens om avfallsanläggningen får in granater. Tre gånger på ett år har man fått kalla in bombexperter. Två av gångerna har granaten varit skarp.

-Den som lämnade granaten på tippen skulle istället ha vänt sig till polisen. Men det är bättre den kom hit än att den låg kvar i ett uthus. Om det hade börjat brinna hade brandmän kunna kommit till skada, säger Anders Almgren som talat med polis och anläggningens personal om hanteringen.

Avspärrningen är nu hävd och anläggningen är öppen som vanligt igen.

Mer läsning

Annons