Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogisar upptäcker naturen

Väcka intresse och nyfikenhet är syftet, men självklart även att ha roligt för stunden. Skogisarna inom Naturstudieklubben vänder sig till de yngsta och deras familjer.

Annons
Tove Wåström är en av sakletarna när Skogisarna inom Naturstudieklubben träffas för en avslutning.

De behöver knappast uppmanas. Barnens blickar söker sig omedelbart in i lövverk, bland träd och pinnar. Mira Johansen-Melin och kompisen Elsa Carli börjar omedelbart att plocka blommor. Det blir fina buketter som får hänga med på utflykten.

Skogisarna har avslutning och man träffas vid Finnkullberget. Kristin Alexandre är ledare och tar med barn och föräldrar till kåtan ett stenkast från parkeringen.

– Träffarna är inte bara för barnen utan för hela familjerna. Föräldrar som vill kan hänga med på utflykterna och de flesta gör det också.

Barnen är från 2-8 år och tanken är att låta dem upptäcka naturen.

– På sikt hoppas vi att det ska väcka ett engagemang. Ser man småkrypen och det som växer som sina kompisar blir man också rädd om sin omgivning.

Kristin ordnar lekar och aktiverar barnen på olika sätt. Med enkla medel ges barnen möjlighet att lära sig om skog och mark.

Hemliga påsen är ett återkommande inslag. Kristin har lagt något i den röda påsen och barnen får känna eller lukta för att sedan gissa vad som kan gömma sig där. I dag är det bara näsan som får närma sig påsen.

– Det luktar surt, försöker ett av barnen och sedan skiftar förslagen. Inte heller de vuxna lyckas riktigt knäcka gåtan. Kristin tar fram en kvist med häggblommor och nickningarna blir igenkännande.

Lekarna fortsätter en stund. I bakgrunden hörs brasan knastra. Det är ju avslutning och extra festligt. Det blir korvgrillning.

– Fikat kan aldrig överskattas nog mycket, säger Kristin.

TEXT OCH BILD:

Vackra vårbuketter blev det när Mira Johansen-Melin och Elsa Carli letade blommor.
Det finns massor att upptäcka i skogen. Sigrid Alexandre kommer tillsammans med pappa Andreas.

Mer läsning

Annons