Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolledningen villha fler profilklasser

Försöket med musikprofil på Kyrkbacksskolan slog väl ut. Skolledningen hoppas nu på en fortsättning och utökning av profiler på skolan.

Annons

Under förra läsåret genomfördes ett försök med musikprofil på Kyrkbacksskolan. Elever i årskurs nio fick då möjlighet att välja om de ville fördjupa sig i ämnet musik, några timmar per vecka. Sjutton elever valde att delta.

Den utvärdering som gjorts ger i stort sett en positiv bild av verksamheten. Alla elever är nöjda och flera upplever att de genom detta utvecklats i andra skolämnen.

Fyra elever har sökt vidare till musikgymnasium.

Blandade tongångar

Bland lärarna är tongångarna mer blandade. Kritiken som riktas ligger främst på hur verksamheten organiserats. En majoritet ser dock gärna en fortsättning.

– Det har varit ett provår. Det tar tid att få bra struktur på verksamheten, säger bildningschef Anders Nordlund.

Skolledningen vill inför kommande läsår både arbeta vidare med och utöka valet till tre profiler. En musik-, en idrott och hälsa-, samt en bild och form-profil. Och intresset bland eleverna är stort.

– Profilen har gett en positiv effekt på skolan. Det är viktigt att ge eleverna möjlighet att fördjupa sig i ämnen de är intresserade av, säger Nordlund.

Om förslaget går igenom är det fortsatt enbart elever i nian som har möjlighet att välja profil. Tanken är dock att profilvalet, i framtiden, ska vara möjligt från årskurs sex.

Skolans val

Profileringen sker inom ämnena skolans val samt elevens val och ryms inom budgeten.

Politikerna i bildningsutskottet är positiva till att göra profilklasserna permanenta. Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons