Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolorna var den stora frågan

Nedläggningen av Ställdalens skolan var en av de frågor som skapade mest debatt bland såväl politiker som allmänhet under den gångna mandatperioden. Någon enighet över de politiska blockgränserna nåddes aldrig, men majoriteten gick segrande ur striden.

Annons

Efter valet 2006 stod det klart att Socialdemokraterna inte längre hade egen majoritet i fullmäktige. Det har i stället krävts ett samarbete med Vänsterpartiet för att kunna ta ett majoritetsbeslut.

Klart stod även att Sverigedemokraterna lyckats knipa ett mandat i kommunfullmäktige.

Jens Pettersson blev partiets ansikte utåt i Ljusnarsberg, men han har under de senaste åren vare sig deltagit i fullmäktigesammanträden eller lagt några motioner.

Ett par steg framåt

På oppositionens sidan tog Kraftsamling för Ljusnarsberg ett par steg framåt medan Moderaterna och Centerpartiet förlorade varsitt mandat.

Ett hett debatterat ämne under mandatperioden var nedläggningen av Ställdalens skola samt ombyggnaden av Kyrkbacksskolan.

Känslorna bland såväl allmänhet som oppositionspolitiker var heta, men majoriteten i fullmäktige gick inte att beveka. Inför sommarlovet 2008 ringde Ställdalens skola ut för sista gången.

Sammanslagningen av förskolorna i Kopparberg och införandet av den så kallade volymtimmar inom förskolan har varit ett hett ämne under perioden.

Stor enighet

Med några undantag har den politiska enigheten varit ganska stor i frågan och protesterna har mestadels framförts av personal och oroliga föräldrar.

Total enighet över blockgränserna har det dock varit kring ombyggnaden av äldreboendet Koppargården.

Likaså kring den kommunala ekonomin, som under senare delen av mandatperioden varit krass och tvingat fram beslut om kraftfulla besparingar.

Mer läsning

Annons