Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skrotnissar" kanvara en lösning

Skrotbilar är ett bekymmer. Likaså att det tar tid att få tillstånd från BMB att forsla bort dem. I hopp om att korta handläggningstiden erbjuder nu kommunen hjälp, i form av ”skrotnissar”.

Annons

Problematiken kring skrotbilar är ett ständigt återkommande ämne. Ljusnarsbergs kommun känner att insatserna för att få bort dem är alldeles för långsamma. Finns det ett värde på bilen tar det i genomsnitt tre månader innan bilen kan forslas bort.

– Det är en långdragen process. Folk hinner bli sura och undra varför det aldrig händer något, säger Sören Hansson, kommunfogde i Ljusnarsberg.

Ärenden om skrotbilar handläggs av Bergslagens miljö och bygg, BMB. När de får kännedom om en skrotbil måste de först och främst bedöma om det finns något värde på bilen. Det är handläggarens uppgift att kontrollera det, genom att titta på och fotografera bilen. Finns det ett värde ska ägaren kontaktas via brev.

– Ofta får vi inget svar från ägaren och då ska en påminnelse skickas ut, säger Hansson.

Om ägaren inte svarar och tar bort bilen självmant inom en viss tid får bilen flyttas till ett uppsamlingsområde.

Problemet är att endast en person, trafikingenjören vid BMB, handlägger dessa ärenden, i alla fyra norrkommuner. Något som gör att handläggningen drar ut på tiden.

För att snabba upp processen erbjuder därför kommunfogdeprojektet sig att hjälpa till, bland annat genom att åka ut och fotografera skrotbilarna.

Tanken är att särskilt utsedda ”skrotnissar” får uppdraget att bistå BMB:s handläggare, med exempelvis fotografering av bilarna. Vilka dessa personer skulle vara är i dagsläget inte klart.

Mer läsning

Annons