Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-guld med rökt regnbåge

Av en ren slump provade han att röka en fisk för mer än femton år sedan. Resultatet blev så bra att han blev professionell. Nu har Dennis Fältström, som driver rökeri på gården i Östra Kumlan, utsetts till svensk mästare i mathantverk.

Annons
Mästare. Dennis Fältström är en mästare på att röka fisk. Den titeln har han efter årets SM i mathantverk.

– Segern ger bra reklam förhoppningsvis, säger han. Sedan är det alltid kul att komma först.

@NA Fråga:Hur kan man tävla i att röka fisk?

– Jag vet inte riktigt. Men jurymedlemmarna går på smaker och saftighet. 

Årets matmästerskap avgjordes vid Älvsjömässan utanför Stockholm. Dennis Fältström tävlade med sin varmrökta regnbåge.

”En nära nog idealiskt rökt fisk som vittnar om noggrannhet och gott hantverk” löd juryns betyg.

Ställbergsbon har aldrig deltagit i mästerskapet tidigare. Men nu tyckte han tiden var mogen för ett försök. Och det hade inte kunnat bli en bättre debut.

– Min bana i branschen började efter att jag sett några gamla gubbar röka fisk. Sedan har det rullat på.

Helst röker Dennis regnbåge från Siljan. Det är en fet, god och lämplig fisk att röka. En och annan sik blir det också. Dennis Fältström har drivit sitt företag i tolv år och han har inga planer på att sluta.

@NA Fråga:Har du något speciellt knep när du röker fisk?

– Nej. Men jag använder alved. Jag fick det rådet en gång eftersom al håller en jämn temperatur. Däremot pendlar temperaturen i gran- och björkved.

Dennis Fältström siktar nu framåt och vem vet, kanske kan det bli ytterligare en och annan mästerskapsseger i framtiden.

Text och bild:

Ingvar Svensson

0581-844 05

[email protected]

Mer läsning

Annons