Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM i guldvaskning

I helgen hålls SM och för-VM i guldvaskning på Malmtorget i Kopparberg. Guldruschen inleddes med vackert väder på fredagen och avslutas på söndag då finalerna går.

Annons
Guldfynd. Människor från Finland, Norge och Sverige kom för att vaska guld i Kopparberg i helgen.

I stekande het sol vaskade människor från Finland, Norge och Sverige guld på fredagseftermiddagen. Bo Kempegård, Vasselhyttan, är på plats bland besökarna på guldruschen. Han har arbetat med att analysera guld i många år och har ett stort intresse för ädelmetallen. Bland annat berättar han att den lilla fickan på jeansen kallas för nugget pocket.

– Det var nämligen där de amerikanska guldvaskarna lade sina guldfynd när det begav sig, säger han.

Ken Karlsson är både med och tävlar och arrangerar guldruschen. Han är flerfaldig VM-medaljör och driver det egna företaget Guld och äventyr i Kopparberg.

Ken har inte förberett sig särskilt mycket inför SM. Han sparar på krutet för att i stället börja hårdträna först efter helgen, då fokus kommer att ligga på VM i Italien i höst.

– Finnarna är största hotet, de arrangerar 25 tävlingar per säsong, medan vi i Sverige endast gör tre, säger han.

Att det är många från Finland som intresserar sig för guldvaskning är tydligt. Majoriteten av besökarna och de som tävlar under dagen kommer därifrån. De flesta har kommit för att känna på sanden inför VM som kommer att gå i Kopparberg nästa år.

Ulla Kallander Karlsson är regerande världsmästare och kommer, även hon, att åka till Italien i höst för att försvara sin titel. Hon var med i en av sina första tävlingar 1993 i Finland och tävlade då mot både kvinnor och män.

– Alla förväntade sig att en finländsk man skulle vinna, men i stället vann jag – en svensk kvinna, säger hon.

Priset var dock inte vad hon hade hoppats på: en bensindriven pump.

– Det var så tydligt att priset var tänkt till en man, men året därpå ringde de mig och frågade vad jag ville ha för pris om jag kom. Det tyckte jag var kul, säger hon.

Under helgens tävlingar i guldvaskning kan man ställa upp även om man aldrig har rört en vaskningspanna tidigare. Det finns nämligen en nybörjarklass som alla är välkomna att anmäla sig till under lördagen.

Under tävlingarna får var och en var sin hink med sand. I sanden finns fem till tolv guldkorn, lika många i varje hink. De tävlande vet inte hur många korn de letar efter. När de tror sig ha hittat alla guldkorn trycker de på en knapp för att låsa tiden. Det gäller att vara både snabb och noggrann, då varje missat guldkorn ger tre extra minuter i strafftid.

Det är första året som SM i guldvaskning hålls på Malmtorget i Kopparberg. Sedan 1984 har mästerskapen hållits vid Garhytteån i Rydbergsdal. Nästa år kan alltså Kopparbergarna jubilera med trettio år av guldvaskarmästerskap på orten.

En hel busslass med guldvaskare från Finland kom till Kopparberg för att känna på sanden inför VM nästa år. Antti Seppälä, i fjäderhatt, var en av dem.

Mer läsning

Annons