Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan gruvan iBlötberget öppnas igen

Nordic Iron Ore har ansökt om en så kallad bearbetningskoncession för Blötbergsgruvan i Ludvika kommun. Om allt går enligt planerna kan en öppning av gruvan bli aktuell 2014.

Annons
Den gamla gruvlaven i Blötberget är ödsligt tom. Om några år kan det vara full verksamhet i Blötbergsgruvan igen.

I och med ansökan om en bearbetningskoncession till Bergstaten har ett första stort steg mot ett öppnande av Blötbergsgruvan tagits.

– Det känns riktigt bra att få vara med om det här, säger bolagets ordförande Christer Lindqvist, vilken även var med och öppnade gruvan i Dannemora.

I ansökan använder bolaget sig av den malmberäkning som SSAB gjorde i samband med att gruvan lades ned för mer än 30 år sedan, cirka 25 miljoner ton 35-procentig järnmalm.

Nordic Iron Ore, vilket är ett intressebolag till Kopparberg Mineral, har undersökningstillstånd för ett stort gruvområde i Ludvika kommun. Området sträcker sig från Blötbergsgruvan i söder, genom Väsmanfyndigheten, till Håksberg i norr och beräknas innehålla cirka 110 miljoner ton malm.

– Området är underprospekterat, så vi räknar med att hitta ytterligare malmstråk vid en brytning, säger Lindqvist.

Just nu arbetas det också intensivt med att ta fram motsvarande ansökan för järnmalmsgruvan i Håksberg.

– När bergmästaren beviljat tillstånd för båda gruvorna ska vi ansöka om miljötillstånd för brytning. Det räknar vi med att göra under nästa år.

Det är de höga järnmalmspriserna som gör en återstart av gruvorna möjlig. Enligt experter inom området bedöms priset även vara fortsatt högt under kommande 20-30-år. Dessutom är logistiken kring gruvorna mycket bra, med de goda järnvägsförbindelser som Bergslagsbanan erbjuder.

Satsningen för projektet ligger på cirka 2 miljarder kronor. I detta ingår uppbyggnaden av ett anriknigsverk på lämplig plats i området.

Enligt bolagets bedöming kan brytningen av malm i gruvorna i Blötberget och Håksberg påbörjas 2014. Det innebär cirka 200-250 direkta arbetstillfällen.

I bolagets ägo finns även Stråssagruvan i Lindesbergs kommun. Någon återstart av den är inte aktuell i detta skede.

– Däremot kan den bli aktuell när Ludvikagruvorna blivit lönsamma, säger Lindqvist.

Läs mer om den nya gruveran i måndagens NA.

Mer läsning

Annons