Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart väntas det Guldrush

Med bara några dagar kvar till invigningen av Guldrush och VM i guldvaskning sys nu det sista i planeringsarbetet inför evenemanget ihop.– Vi har redan drygt 300 föranmälda till VM och fler väntas till start, berättar Ulla Kalander Karlsson från arrangörsgruppen.

Annons
Guldrush väntar. Nästa vecka genomförs VM i guldvaskning i Kopparberg.

På måndag sätter det i gång, guldrush-veckan i Kopparberg. Och det är ett välfyllt program som väntar för de tävlande, publik och besökare.

Med en nationsparad från Malmtorget till tävlingsområdet i Rydbergsdal inleds alltsammans på måndagskvällen. Väl i Rydbergsdal invigningstalar landshövding Rose-Marie Frebran samt Ljusnarsbergs kommunalråd Ewa-Leena Johansson (S).

Sedan är guldveckan i gång.

– Fram till måndagen tar vi emot anmälningar. Sedan startar tävlingarna på tisdagen.

Minst 400 tävlande räknar arrangörerna med att ska delta i mästerskapen. Och människor kommer hit till Kopparberg från hela världen.

– Bland annat har vi tävlande från Kamerun, Nya Zeeland och Kanada. Och vi har ett stort antal anmälda från Finland och från Polen.

Tävlingarna sker under veckan i Rydbergsdal som sagt. Där blir det även campingplats för de tävlande, 80 tält och 60 husvagnar ska få plats där.

– Övriga besökare hänvisas till andra campingar eller boenden.

Med stöd från bland

annat kommunen och från olika företag ska tävlingen genomföras.

– Vi har till exempel en samverkan med Tåg i Bergslagen. De annonserar på sina vagnar om Guldrush och har dessutom förlängt sin kampanj med sommarkort ytterligare en vecka för Guldrushens skull.

Sommarkortet är ett tredagarskort för valfritt antal resor med tåg/buss i Örebro län plus några närliggande län.

På dagarna tävlas det i guldvaskning plus att olika kringaktiviteter anordnas. Till exempel blir det teater, guldprylutställning, Wildkids och geocaching.

På kvällarna är festivaltältet öppet med servering och musikframträdanden, bland annat väntas spelningar med Hot Dog Taylor, Jammin Jimmy, Cosmos Factory, Eva Eastwood, Hungry Joe och Boggie Doctors samt Sven Zetterberg.

På kvällarna sker After Panning i festivaltältet där internationella gäster föreläser. På tisdag föreläser Arturo Ramella Bagneri från Italien. På onsdagen är det Marcus Binks från Australien. Torsdag Jouko Korhonen från Finland och på fredagen avslutas After Panning med David och Lorraine Millar från Kanada. Samtliga föreläsningar har givetvis guldet som huvudtema.

En kostymtävling blir det också med 1800-talstema om guldgrävarlivet.

Mer läsning

Annons