Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soppa håller mark’en kokande

Mikael Björck rör runt i den stora soppgrytan. Det ångar av värme i den kyliga höstluften. 250 liter kålsoppa beräknas vara konsumerat innan Kopparbergsmarken är över.

Annons
Förste kålsoppekokare. Mikael Björck såg till att hungriga marknadsbesökare fick något varmt i sig.

– I fjol kokade vi 300 liter soppa, men då blev det lite över. Å andra sidan var det varmt förra marken, i år är det kallare så då köper de mer soppa.

Mikael Björck blir avbruten. Den aldrig sinande strömmen av kunder kräver soppa.

– Både kålsoppan och potatispannkakan gör vi på recept från förr i tiden, berättar Britt-Marie Westholm.

Som förr i tiden

Vi befinner oss på Kopparbergs gammelmarknad. Som en ö mitt i den stora marknaden har Hörkens bygdedansare iordningställt en marknad som det kunde vara i det gamla Sverige.

– Det började 1990 med den första gammelmarken och det blev genast en helt ny tradition till Kopparbergsmarken, berättar Kalle Strandell.

Vid Stora gården

Kalle var en av krafterna som var med och startade gammelmarken den gången. Den första tiden höll man till vid Tingshuset. På senare år är det vid Stora gården som man har placerat sig.

På avstånd hörs larmet och stojet från den ordinarie marknaden runt omkring. När bandet Blårök stämmer upp i folkmusiktoner så fyller de dock hela ljudrummet på gårdsplanen. Dansbanan mitt på gården fylls snabbt med människor som rör sig till musiken. Hörkens bygdedansare har över 70 medlemmar och att fylla en dansbana är inget problem för den här föreningen.

– Men det är fridans, så alla som vill får gå upp och dansa, betonar Helena Fallkvist Larsson.

Gammelmarken är ett populärt besöksmål. Många säger att gammelmarken är det bästa på hela Kopparbergsmarken.

Tradition

– Marknaden överhuvudtaget missar vi aldrig här i Kopparberg. Och gammelmarken är så mysig och annorlunda mot allt det andra på marken, säger ortsbon Linda Henriksson.

Det säljs ost, konst, hällbröd, smide, kolbullar, stickat och virkat och en massa annat. Ett fullmatat artistprogram gör att musiken aldrig tystnar på marknadsplatsen. Men tillbaka till kålsoppan. Mikael Björck, Britt-Marie Karlsson och Sakari Anttila fyller på med mer soppa i den stora grytan. Vitkål är förstås huvudingrediensen i maträtten.

– Vi har även fläsk, morötter och lite korv i soppan också, avslöjar Mikael.

Marknadssvängom. Hörkens bygdedansare såg till att det var fart på dansbanan hela dagen.
Hej, hej. Lite regn och rusk får då inte snickaren Kenneth Andersson på dåligt marknadshumör.

Mer läsning

Annons