Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka åsikter om kommunnamn

Ljusnarsberg eller Kopparberg, det är frågan som politikerna vill ha en diskussion omkring. Och den kom igång ordentligt i torsdags då möte nummer två hölls i Kyrkbacksskolan. Saken går också att diskutera på Facebook.

Annons
Ljusnarsberg eller Kopparberg? Diskussionerna vid borden blev ganska heta. Åsikterna går isär om vad man kan vinna på att byta namn på kommunen. Ronnie Edvardsson hör till dem som bara ser fördelar med att byta.

Kommunchef Tommy Larserö höll en lång inledning där han redogjorde för idéer om hur kommunen kan göras mer positiv. Han presenterade också utredningen om namnbyte som en konsult gjort till en kostnad av 100 000 kronor. Ett dokument som fick svidande kritik från publiken för att vara tunt och bygga på antaganden.

Laddat med argument

Sedan tog diskussionen snabbt fart. Cirka 50 personer var samlade, varav 15 var med även vid det förra mötet. Många hade laddat med argument för eller emot att byta kommunens namn från Ljusnarsberg till Kopparberg.

Det är kommunalråd Ewa-Leena Johansson och Ulla Kalander-Karlsson, båda socialdemokrater, som i höstas väckte frågan genom en motion. År 2002 gjordes en folkomröstning om namnbyte där 65 procent ville behålla namnet Ljusnarsberg. Då fördes ingen debatt i ämnet, men så vill man ha det nu. Därför har samtliga hushåll fått information i brevlådan och man efterfrågar åsikter även via kommunens hemsida.

Utredningen har skickats ut till föreningar och organisationer som förväntas ge ett remisssvar senast den 8 juni. Sedan ska saken upp i kommunfullmäktige. Det är Kammarkollegiet som kan besluta om namnbyte, och det kan ske tidigast 2012.

Mer läsning

Annons