Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenar fascinerar många

Stenkul. Så upplevde många mässan som samlade just stenar och mineraler i centrala Kopparberg.

Annons
Stengodis. I små askar är stenar och mineraler uppsorterade och lockade mången samlare när Bergslagens geologiska sällskap ordnade mässa i centrala Kopparberg. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Närgående och med omsorg studerades mången sten på Gruvstugutorget under helgen när Bergslagens geologiska sällskap arrangerade den årliga mässan. På plats fanns sällskapets ordförande Ingvar Salander som själv var en av utställarna. Stenar har fascinerat honom allt sedan barnsben.

– Som barn plockar man gärna sten och tar med hem. Det där hänger kvar när man blir äldre. Numera kan jag avhålla mig från att ta hem allt jag ser.

Ingvar minns resor till Arizona i USA.

– På flygplatsen kan man få frågan om man har sten i resväskan om den är väldigt tung. Ingen tror ju att det verkligen är så. Vid något tillfälle har det rört sig om 60 kilo. I fjol när vi återvände bestämde jag mig för att bara ta med det jag fick plats med i fickorna.

Birgitta Franzén från Örebro besöker mässan och gör en del affärer i stånden.

– Samlare? Nja, det vet jag inte. Jag ska ha stenarna i trädgården.

Men hennes fascination för stenar är stor.

– De är tilltalande, spännande på något sätt.

Cecilia Ramstedt från Örebro samlar stenar men framför allt till sin smycketillverkning.

– Alla färger som finns, utan att de är färgade, fascinerar. Liksom att stenarna kommer ur jorden. Här finns någon slags kraft. Tänk att få ge bort en bit av jorden, världen, rent av en bit av universum. Det känns häftigt.

De är uppsorterade i små askar och inbjuder till närmare studier. Liv Argillander är en av de yngre besökarna.

– Jag vill ha en diamant, säger hon och tittar längtansfullt på vackert slipade och glittrande stenar i rött, grönt och blått.

Lillasyster Freja Argillander har redan köpt några småstenar i vackra färger. Kenneth Lorenzen från Torsby, medlem i Västra Värmlands amatörgeologer, hoppas på någon raritet. Trots att huset redan är fullt av stenar.

– Roligast är givetvis att hitta dem själv, men ibland kan man inte motstå, säger Kenneth.

Till trädgården. Birgitta Franzén och Mats Törnkvist från Örebro studerar stenarna närmare. Birgitta har hittat några exemplar som passar utmärkt i hennes trädgård.
Glittrande. Vackra och slipade glänser de i solen. Liv Argillander, lillasyster Freja och Amanda Karlsson Lönnström har svårt att bestämma sig.

Mer läsning

Annons