Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenmarknaden över för i år

I helgen hölls årets stenmarknad i Kopparberg. Omkring 40 utställare var på plats och lockade många besökare under både lördagen och söndagen.

Annons
Smycken. Hobbysmeden Pavlos Tsiouris har samlat mineraler i trettio år. Han är nöjd med årets stenmarknad och berättar att det har varit många besökare.

Året var 1977 när stenmarknaden, eller mineralmässan som den kallades då, hölls för första gången. Sedan ett par år tillbaka hålls den av Tom Hoel vid Geomuseet.

– Det är en gemytlig atmosfär i år och besökarna stannar länge, säger han.

Inför stenmarknaden kunde man läsa i NA att en bit av meteoriten från det stora nedslaget i Tjeljabinsk, Ryssland skulle visas upp under marknaden. Dessvärre glömde den ryska geologen att packa ned stenen, och den blev kvar i Ryssland. Men det fanns andra stora meteoriter på plats.

Bland annat kunde man få känna på den 40 kilo tunga meteoritbiten från Muonionalvsta som gränsar till Finland.

Det var statsgeologen Erik Jonsson som grävde fram den och visade upp den på årets stenmarknad.

– Tanken på att man är den första människan som får känna på en del av en annan planets kärna, ett helt nytt material för planeten jorden, den är svindlande.

På marknaden kunde man även se när Lars Daggfeldt, Västerås, facettslipade kvarts, eller köpa smycken som Pavlos Tsiouris tillverkat av stenar som han hittat i både Sverige och Grekland.

Trots regn på andra håll i norra länsdelen förblev vädret vackert i Kopparberg, precis som Tom Hoel förutspått.

Stenkoll. Lars Daggfeldt satt och facettslipade på årets stenmarknad i Kopparberg som hölls i helgen.
Tungmetall. En 40 kilo tung bit av en meteorit grävdes fram i norra Sverige, på gränsen till Finland av statsgeolog Erik Jonsson.

Mer läsning

Annons