Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stickar för ett bra ändamål

Kvällsmörkret smyger sig på när ett antal damer samlas kring ett stort bord i församlingshemmet. Bordet är täckt av stickade barnkläder i alla dess färger.

Annons
Flitig. Elsa Jansson hade med sig mycket barnkläder till församlingshemmet efter sommaruppehållet. Hon tänker fortsätta sticka klädesplagg i höst och vinter.

– Det här är en del av de klädesplagg vi stickat och fått under vårt första verksamhetsår, säger Ing-Marie Ekman som tillsammans med Annelie Åkerström leder den stickgrupp som startades i Kopparberg för ett år sedan.

Träffas en gång i veckan

Vid höstupptakten var det dags att packa kläderna i lådor.

De ska skickas till ideella föreningen Baltazar, som i sin tur skickar kläderna till behövande barn i Lettland.

– Under det gångna året anordnade vi stickträffar i församlingshemmet en gång i veckan, säger Ing-Marie Ekman. Vi fortsätter med träffarna denna höst och kommande vinter.

Träffarna är öppna för alla som är intresserade. I fjol deltog 27 personer, varav två män. Men dessa tröttnade efter ett tag.

Saknar männen

– Vi hoppas att några män kommer även denna höst, säger Ing-Marie Ekman. Förra året deltog en del nybörjare. Vi hoppas på en del nybörjare även i höst.

Höstupptakten samlade en del nya ansikten. De båda kursledarna tycker det är kul att folk blir nyfikna och söker sig till församlingshemmet.

– Det kostar inget att vara med.

De som kommer till träffarna behöver inte sticka barnkläder om de inte vill. En del nöjer sig kanske med att prata strunt en kväll.

– De som vill kan skänka barnkläderna till Lettland. Men det går också bra att behålla plaggen, säger Ing-Marie.

Avkopplande

En av dem som varit med sedan starten är Elsa Jansson. Under sommaren har hon suttit hemma och stic-kat en del barnkläder.

– Jag har också fått barnkläder av folk som stött på mig på samhället, säger Elsa medan hon plockar upp plagg efter plagg på bordet.

Elsa tycker om att sticka. Hon ser det som en avkoppling. När barnen var små stickade hon kläder åt dem. Under årens lopp har hon stickat kläder och gett bort.

– Det är roligt att få vara med och sticka kläder, som jag vet kommer till nytta. Jag betalar garnet själv och det gör jag gärna eftersom ändamålet är behjärtansvärt.

Nyfikna. Annelie Åkerström, till höger, visar lite av de plagg och filtar som stickgruppen gjort för Birgitta Bengtsson i mitten och Sonja Borg. Båda har funderingar på att gå på stickträffarna.
Höstupptakt. Både gamla och nya ansikten mötte upp till höstupptakten. Alla barnkläder på bordet ska inom kort skickas till Lettland.

Mer läsning

Annons