Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stickning - en materialsport

Det är inte bara att sätta sig och sticka med vilka stickor och garn som helst. Utvecklingen har gått framåt även här, det stod klart för den oinvigde på stickträffen igår.

Annons
Samarbetar. Systrarna Linda Liljendahl och Ulrika Korkala höll i stickträffen i församlingshemmet.

Systrarna Ulrika Korkala och Linda Liljendahl höll i träffen i Kopparbergs församlingshem. Båda är inbitna stickare, Ulrika med egna hemsidan stickamera.se medan Linda nyligen satsade på garnbutik.

– Det är alltid roligt att träffas och vi har tänkt göra mer gemensamma saker framöver, berättar Ulrika.

På bordet framför kvinnorna samsas garner med stickbeskrivningar som man traditionellt är vana att se dem, men även med en laptop och en läsplatta.

– Internet är hur bra som helst, säger Louise Moritz och bläddrar på sin läsplatta för att se hur mycket garn det går åt till hennes kommande projekt.

– Ja, och kan man inte göra något moment så är det bara att gå ut på Y-tube och lära sig, säger Marianne Johansson.

Fast att träffas i verkliga livet har också sin tjusning.

– Alltid lär man sig något nytt av någon, fortsätter Marianne.

– Ja, det värsta är att man alltid kommer hem med så mycket ideer som man inte riktigt hinner fullfölja, skrattar Annuska Joosten. Som meditation kan det också vara att sitta och spinna på nutidens spinnrockar. Förr i tiden var det för många ett måste att göra eget garn för att ha något att sticka av. Nu finns en uppsjö av de mest tänkbara garner, men ändå är det något speciellt att sticka av sitt alldeles egna garn, det är de överens om.

– Det är en häftig känsla och ger ytterligare en dimension till intresset, konstaterar Ulrika.

Hon upplever att hobbyn har fått ett uppsving på senare tid och tror att det delvis kan ha med teknikutvecklingen att göra.

– Dessutom är folk beredda att betala mer nu än tidigare för att få ut maximalt av sin stickning, säger hon som haft deltagare från 19 till 75 år på sina tidigare kurser. Stickarna nöjer sig lika lite med dåliga verktyg som bilmekanikern gör.

Teknikutveckling. Ruby Lindberg och Louise Moritz tittar på stickbeskrivningar på läsplattan.

Mer läsning

Annons