Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftelsepengar har missbrukats

Kommunen har tagit för mycket pengar ur sina stiftelser. Det innebär många års väntan innan nästa utdelning. Nu får de kritik av sina externa revisorer.

Annons

Det gäller två av de kommunala stiftelserna. Allra mest Karl-Gunnar Erikssons donationsfond som ska gå till sjukvård, handikappvård och hälsovård. I fjol delade kommunen ut 25 100 kronor ur stiftelsen trots att den bara hade 10 405 kronor att röra sig med.

Inger Sundblad, kommunens ekonom, menar att de hade bestämt summan innan de känt till avkastningen. De bröt även mot stadgarna genom att räkna på årets avkastning

i stället för fjolårets.

– Det har bara gått på rutin, säger Inger Sundblad.

– Innan har det alltid rullat på.

Hon menar att stiftelserna har gått bra tidigare år men att de i fjol drabbades hårt av börskraschen.

I samma veva bytte de även fondförvaltare, vilket resulterade i att stiftelsens aktier såldes för 155 000 kronor mindre än de köptes för.

– Vi tyckte att de gamla förvaltarna inte var så aktiva, säger Inger Sundblad.

Nu har Karl-Gunnar Erikssons stiftelse ett underskott på 152 000 kronor. Det innebär att den inte kan ge någon utdelning förrän den återigen ligger på plus, vilket lär dröja flera år.

Kommunen har fått skarp kritik från revisionsbyrån Öhrlings PricewaterhouseCoopers som har granskat årsberättelserna, och på tillsynsmyndigheten länsstyrelsen menar man att kritiken är ovanlig.

– Stiftelser ska naturligtvis inte ha anmärkningar från sina revisorer, då börjar det osa katt, säger Sven Ångquist, jurist på länsstyrelsen.

Kommunalrådet Ewa-Leena Johansson har nu lagt som uppdrag att se över vad som har hänt.

– Så här får det inte gå till, vi måste ändra rutiner och få mer ordning på det här, säger hon.

Mer läsning

Annons