Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendiat som smider planer för framtiden

I framtiden vill årets hantverksstipendiat Renate Kjellander arbeta som smed. Om några veckor börjar hon gymnasiet – och då står smide på schemat.

Annons

Renate Kjellander var en av stipendiaterna när Ljusnarsbergs industri- och hantverksförening lagom till skolavslutningen delade ut två stipendier till avgångs-elever på Kyrkbacksskolan.

– Jag har alltid hållit på och gjort egna leksaker. Byggt lådbilar och snickrat kojor. Vi bodde i hus förut och då var jag ofta med och hjälpte till att snickra, säger hon.

Om några veckor flyttar Renate Kjellander till Vansbro för att läsa hantverksprogrammet med inriktning mot timring och smide på gymnasiet där.

– Min bror har gått där och han sa att det var bra. Två dagar före sista ansökningsdagen åkte vi dit och tittade på skolan. När jag såg att smide ingick tänkte jag att det blir ju helt perfekt. Jag vill göra något med händerna, inte bara sitta och läsa teori, säger hon.

Vart pengarna ska gå har hon redan bestämt. I Vansbro ska hon bo i en egen lägenhet. – Jag ska flytta till en etta som jag ska inreda själv, det ska bli kul, säger Renate Kjellander.

– Det här är ett stort steg ut i livet. Nu är det slut på lallandet.

Mer läsning

Annons