Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjernfors herrgård till salu

Efter 34 år lämnar Ulf Anagrius Stjernfors herrgård. Huvudbyggnaden och bruket ska säljas. Han hoppas att den nya ägaren ska driva museet vidare med den stora samlingen av gamla bilar, hästvagnar och teknik.

Annons
Säger farväl. Ulf Anagrius har bott och verkat på Stjernfors herrgård under många år. Till sitt museum har han samlat allehanda gamla föremål och fordon.Arkivbild

Det var inget lätt beslut för Ulf Anagrius att ta.

– Det har tagit tre år att komma fram till det här och det har varit mycket svårt. Men i och med att jag inte är riktigt frisk säger mina barn att jag får lägga av, berättar han.

På egendomen finns herrgården, bruket med dess ekonomibyggnader där museet är inhyst, samt en kaffestuga och några bostadshus. Museet består av bilar och motorcyklar, hästvagnar, brandbilar, telefonutrustning, teknik och en lanthandel. Hur det blir med fortsatt museiverksamhet beror till stor del på vem som köper stället.

– Det är en viktig del för mig och det är det jag önskar allra mest ska vara kvar. Museet är ett kulturarv, men den som köper måste orka med det. Det är avgörande för försäljningen om den som vill ta över ska fortsätta driva det, säger han.

Stjernfors Golfklubb arrenderar en del av Anagrius mark. De har ett arrendeavtal med Stjernfors herrgård fram till 2017.

– Avtalet är sådant att det bara ska förhandlas om. Vitsen är att de har ett långt kontrakt och det har de redan haft i 25 år. Så det ska inte finnas en chans att klubben förlorar det, säger Ulf Anagrius.

Lars Berglund är vice ordförande för Stjernfors golfklubb.

– Vi tror inte att det här kommer att påverka oss. Vi har ju ett väldigt långsiktigt avtal, men vi har förstås ingen aning om vem som blir ny ägare. Vi svävar i stor okunskap, så vi får se hur det blir längre fram, säger han.

Ulf Anagrius överger inte helt sitt skötebarn.

– Några bilar ska jag ta med mig till Örebro, medger han.

Mer läsning

Annons