Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få svar från BMB

Det var svårt att få besked då makarna Täuber ställde en angelägen fråga till Bergslagens miljö- och byggförvaltningen, BMB. Mer än tre månader har gått utan svar. Ett svar som BMB är skyldiga att ge enligt lag.

Annons
Dold sikt. Ungefär 50 meter bort kröker vägen och det är svårt att hinna se Anna och Heiner Täubers bil när den svänger ut från utfarten. De i sin tur har svårt att se ankommande bilar.bild: elin kjellin

Efter att Heiner och Anna Täuber nästan blev påkörda vid utfarten till sitt hus i februari, kontaktade de BMB för att höra om trafiksäkerheten kunde förbättras. I mars fick de via telefon höra att ”det är på gång”.

Då de inte hört något i maj skickade paret två mejl, utan att få svar. Tre månader efter den sista kontakten i mars står de fortfarande utan besked:

– Det känns som att de inte tar det här på allvar och det är det jag är mest besviken på, berättar Anna Täuber.

Svar snarast möjligastEnligt förvaltningslagen ska myndigheter besvara frågor från enskilda så snart som möjligt. Det ska alltså inte vara nödvändigt att fråga mer än en gång. Frågor via mejl ska också besvaras.Mats Lidestig på BMB beklagar att paret inte fått besked:

– Det här har fallit mellan stolarna. Den enda förklaring jag har är den mänskliga faktorn och den stora arbetsbelastningen under vår och sommar, säger han.

Orsaken till incidentenDen dåliga sikten vid paret Täubers utfart till Kata Dalströms väg orsakade incidenten. En mötande bil hann inte se när paret svängde ut med sin bil och fick då tvärbromsa. Bilen gled över på fel sida av vägen, upp på en snövall och missade parets bil med någon decimeter.Makarna har tidigare råkat ut för liknande, men mindre allvarliga händelser.

Ordentligt skrämda– Vi har tänkt flera gånger att vi borde anmäla det, men den här gången blev vi ordentligt skrämda. Det pratas ju om att myndigheter vill förbättra trafiksäkerheten, men det verkar inte stämma, säger Anna Täuber.

För NA berättar BMB att de ska ge förslag om att sätta upp en trafikskylt som varnar för utfarten. Det ska upp vid ett nämndmöte i augusti. Men den informationen har makarna inte fått.

– Vi har inte hört ett ljud, säger Heiner Täuber.

Mer läsning

Annons