Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar både tid och omvägar

Efter en dialysbehandling är Birgitta Ståhl trött.– Då vill jag inte se halva Bergslagen på sjukresan, säger hon. Häromdagen var restiden USÖ–Kopparberg två timmar och 20 minuter.

Annons
Trött på struliga turer. – Det händer alltför ofta att det är något strul med sjuklresorna, säger Birgitta Ståhl.

Visserligen fick Birgitta se både Frövi och Blixterboda, men den upplevelsen hade hon helst varit utan.

– Jag är otroligt trött efter behandlingen och vill hem fortast möjligt. Dessutom finns det regler för bland annat oss dialyspatienter så att vi inte ska behöva få så långa restider, säger hon.

Fick en ursäkt

Birgitta Ståhl har fått dialys tre gånger i veckan i 2,5 år.

Hemresan förra måndagen inleddes 18.45. Klockan 21.05 var hon hemma i Kopparberg. Ett par dagar senare ringde hon Transam.

– Jag fick ingen förklaring, men en ursäkt att så här får det inte gå till. Nästan en gång i veckan är det något strul. Ibland en jävla cirkus, säger Birgitta Ståhl.

Hon räknar upp saker som hon inte är nöjd med. Förutom tiden är det bland annat missade beställningar, taxichaufförer som inte hittar norr om Lillån, rödljuskörningar och höga hastigheter.

Ensam i varsin taxi

– Jag är inte rädd för att åka bil, men ibland har jag haft anledning att bli det, och undrar hur taxilicenserna utfärdas, säger Birgitta Ståhl.

Hon tillägger att det stora flertalet hon kommer i kontakt med gör ett bra jobb och är trevliga. Både avseende chaufförer och när Birgitta talar med Transam.

Motsatsen till samtransporter har hon också exempel på.

– En patient i Lindesberg som jag lärt känna och som haft samma behandlingstid har jag föreslagit att vi skulle åka tillsammans.

– Det har hänt att vi i stället fått åka ensamma i varsin taxi.

Birgitta Ståhl är bestämd och tydlig och säger att hon har kort stubin.

– Folk är dåliga på att säga ifrån. Jag tycker att landstinget kunde hålla ett möte på exempelvis USÖ. Där skulle alla kunna få lätta sitt hjärta och vi kunde få igång en dialog för att hitta förbättringar.

Mer läsning

Annons