Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdsföreningvill sprida kunskap

Mer närodlat än i den egna trädgården kan det knappast bli. Förmodligen också det mest ekologiska. Odlingskonst som Ljusnarsbergs trädgårdsförening vill uppmuntra.

Annons
Provsmakar. Staketdruvor fritt odlade mot en södervägg. Barbro Jansson tar för sig.

Färgerna lockar och bjuder. De klart röda äpplena mot de gula och gröna grönsakerna och blommorna. Trädgårdsföreningen hade dukat upp på Malmtorget i Kopparberg när det ordnades skördefest.

Föreningen startade i början av 1960-talet och har i dag drygt hundra medlemmar. Ordförande är Margareta Torstensson.

– Syftet med föreningen är att främja egen trädgårdsodling. Vi vill slå ett slag för närodlat och ekologisk odling. Men vi delar också med oss av våra växter och även kunskap, säger Margareta.

En föryngring i föreningen efterfrågas. Det är ju viktigt att kunskap lever vidare liksom intresset för trädgårdskonsten.

Anna Lassfolk Johansson är en av många besökare och kunder under skördefesten.

– Jag har egen trädgård och odlar lite smått. Tomater på friland bland annat. Men med småbarn hinner jag inte med så mycket just nu.

Skördefesten har föreningen ordnat många år på sensommaren och höstkanten, men det är första gången som Anna besöker den.

– Tipset fick jag genom facebook.

– Jag skulle önska att det fanns mer närodlat och ekologiskt i affärerna och även i skolan.

Nu passar Anna på att handla lite smått och gott.

– Säsongen har varit god i år. Äpplena har väl aldrig varit så stora som nu och jag har nog aldrig haft så mycket plommon, säger Margareta Torstensson.

Hon tror att det har varit det spridda regnet utan långa torrperioder, kombinerat med en lämplig temperatur som gjort susen. Soldyrkare kanske inte tycker sommaren varit perfekt, men grönsakerna och frukten har trivts.

En punkt återstår på föreningens höstprogram. Den 8 oktober träffas man i församlingshemmet för att syra grönsaker.

Mustigt. Äppelsäsongen är rik i år och Hanna Söderberg häller upp egentillverkad äppelmust till Anita och Lars-Erik Pettersson.
Brer på. Benjamin Lagerlöf får hjälp att breda på lite getost på en hård brödbit. Carla Booÿ har tillverkat osten.

Mer läsning

Annons