Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafiken vållar förvirring

Det råder förvirring och irritation kring trafiksituationen i Kopparberg.

Annons

Förvirring kring vilka regler som gäller och irritation över att bilister fortsätter att parkera där det är parkeringsförbud.

Det tidigare övergångsstället mellan torget och Ica togs bort vid ombyggnaden. I  stället skapades en upphöjd, bredare övergång som förbinder de båda sidorna. Något som är säkrare för gångtrafikanterna.

De gående kan passera mer fritt över ett bredare område men måste samtidigt vara uppmärksamma på biltrafiken, likväl som bilister måste vara uppmärksammade på de gående.

– Båda måste vara uppmärksamma på omgivningen och det kräver ett samspel, säger Mats Lidestig, trafikingenjör vid BMB:s trafikenhet.

Lägre hastighet

Något som ska underlätta är den hastighetssänkning som genomförts. Numera gäller 30 kilometer i timmen utmed Bergmästaregatan, från backen ovanför gamla Statoil till korsningen Konstmästaregatan.

Parkera får alla göra på platser som är utmärkta för parkering. På sträckor utmed Konstmästaregatan och Bergmästaregatan, samt Malmtorget parkeras det dock fastän det råder förbud mot att både stanna och parkera. Det är något som väckt mycket irritation.

Lidestig tror att detta är något som kommer att bli bättre med tiden.

– Lagmässigt är det ett brott, men det tar tid att få in nya vanor. Vi måste nog ge det ett år innan vi får bättre effekt.

Varför finns det inget förbud mot att köra på Malmtorgets stenbelagda del?

– Det är vad kommunen helst skulle vilja se. Just nu förs en dialog om hur det kan göras möjligt.

Böter kan hjälpa till

Ett sätt att uppmärksamma att bilisterna parkerar fel är att bötfälla dem. Något som också gjorts under den senaste tiden.

– Vi är inte ute för att jaga pengar. Det handlar om att få folk att följa de regler som finns, säger Lidestig.

– Vårt mål är att ingen ska parkera fel och att reglerna kan efterlevas utan vår kontroll.

Den nya skyltningen har till viss del varit bristfällig. Men förhoppningen är att allt ska vara åtgärdat inom en snar framtid.

Mer läsning

Annons