Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket betalarför ihjälkörd hund

En hundägare i Kopparberg får ersättning från Trafikverket efter att ett tåg kört ihjäl hennes hund i närheten av Rällså. Hon får också ersättning för två getter, som blivit ihjälkörda av ett tåg tidigare.

Annons

Det var den 10 november i fjol som olyckan med hunden inträffade. Den smet från en inhägnad och sprang mot järnvägen där den blev överkörd ett godståg, som var på väg norrut.

Två getter

Hundägaren skrev till Trafikverket och begärde ersättning. Hon passade då på att meddela verket att två getter blev ihjälkörda av ett tåg i Rällså i september 2008.

Direkt efter den olyckan orkade ägaren inte kontakta dåvarande Banverket. Men när nu hunden överkördes tyckte hon det var läge att begära ersättning också för getterna.

Trafikverket har beslutat att betala 1 300 kronor för värdet av hunden och 645 kronor för värderingsintyg. Beloppet har fastställts enligt värderingsintyg från Svenska Kennelklubben och med avdrag för utbetald ersättning från hundägarens försäkringsbolag.

1 000 kronor per get

När det gäller getterna, två killingar, begärde ägaren en ersättning på 1 000 kronor per get. Trafikverket har tillmötesgått kravet. Getternas värde har jämställts med värdet på lamm enligt uppgifter från Föreningen Svenska Allmogefår.

Mer läsning

Annons