Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre års fängelse för cannabisodling

Villan i Ställberg förvandlades till ett växthus.Här odlades cannabis i stor skala.
Nu har två män dömts till tre års fängelse för grovt narkotikabrott.

Annons

Två unga män från Skåne beslutar sig för att slå sig ned i Ställberg i Ljusnarsbergs kommun. Tillsammans köper de en villa för 575 000 kronor ”för att de vill komma närmare naturen”.

Kanske var det inte så konstigt att polispatrullen fattade misstankar mot männen efter att ha stoppat deras bil. Särskilt som det luktade cannabis i bilen.

Polisen beslutade att göra en husrannsakan i fordonet och därefter i huset.

Men det var ingen villa polisen kom in i utan ett växthus. Hela huset var ombyggt för produktion av cannabis i stor skala.

Det fanns plantor överallt

och bland annat så var hela övervåningen inredd för haschodling. Säkerhetsdörrar hade installerats liksom ny ventilation och ett kraftigare fläktsystem. För att inte avslöja den stora förbrukningen hade elen dragits om.

Utredningen visade senare att investeringar gjorts för cirka 112 000 kronor.

I juni stod skåningarna inför rätta vid tingsrätten i Örebro åtalade för grovt narkotikabrott. De förklarade att de blivit tvingade att arbeta av en spelskuld på 200 000 kronor genom att odla hasch i Ställberg – i en villa de tvingats köpa av tre icke-namngivna personer. Dessa tre skulle också ha varit drivande i projektet.

Den här historien tror inte tingsrätten på. Exempelvis är det märkligt att männen inte betalade skulden utan i stället investerade mer än det tredubbla i en haschodling.

Att duon varken kunde namnge svartklubben eller de tre männen spelar också stor roll för tingsrättens bedömning.

Men rätten är övertygad om att fler personer varit inblandade i odlingen. Det finns dna-spår från två personer, varav en är identifierad men dock inte dömd för något brott.

Minst 2,5 kilo cannabis producerades i villan, enligt domen. Om inte polisen hade slagit till på ett så tidigt stadium hade mängden blivit betydligt större. Investeringskostnaderna var höga och tanken var givetvis att odlingen skulle ge vinst.

Domstolen anser att odlingen var ett led i en större organiserad verksamhet. Den krävde både kunskap, logistik, organisation och finansiell styrka.

Inte första odlingen i Ställberg

I februari slog polisen till mot den specialinredda villan i Ställberg.

Två män i 20-årsåldern greps.

I villan hade 581 cannabisplantor planterats.

Minst 2,5 kilo cannabis hann männen producera.

Här fanns även stora mängder jord, krukor, gödning, bevattningssprutor, belysning med mera.

Sommaren 2008 avslöjade polisen stora odlingar i två villor i Ställberg och Ställdalen.

Fyra personer dömdes, en av dem till åtta års fängelse.

Mer läsning

Annons