Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre utskott blir två i ny organisation

Tre utskott blir två, oppositionsrådet tas bort, gruppledararvoden till alla partier i fullmäktige införs, nya regler för partistöd där antalet mandat i fullmäktige i ökad grad påverkar partistödets storlek. Flera förändringar ska införas i politiken med den nya mandatperioden.

Annons

Från den 1 januari 2015 föreslås förändringarna att införas. En stor förändring som redan är klubbad och precis genomförd är att minska antalet ledamöter i fullmäktige från 31 till 25. I årets val till fullmäktige skedde mandatfördelningen enligt detta antal.

Nu föreslår kommunstyrelsen ytterligare förändringar i politiken. Diskussionerna om framtida eventuella organisationsförändringar har pågått en tid.

Partierna har fått tycka till i frågor som hur många ledamöter det ska sitta i fullmäktige, i kommunstyrelsen och i utskotten, hur utskottsorganisationen kan förändras, och om oppositionsrådstjänsten ska tas bort och att dessa pengar i stället ska fördelas till alla partierna i fullmäktige via ett gruppledararvode.

En total politisk enighet råder inte i frågorna. Moderaterna och Folkpartiet tycker att oppositionsrådstjänsten ska vara kvar. Vänsterpartiet vill att de tre utskotten, allmänna utskottet, sociala utskottet och bildningsutskottet, blir kvar.

– Vi vill ha kvar de tre utskotten, men går med med på en förändring till två utskott och att den nya organisationen utvärderas om två år, sade Astrid Dahl (V) på kommunstyrelsemötet.

– Att införa ett gruppledararvode till alla partier känns som ett mer demokratiskt beslut än att ett enda parti har oppositionsrådsposten, sade Nathalie Peart (MP).

Sociala utskottet och bildningsutskottet ska nu slås ihop och det allmänna utskottet ska bestå. Bland annat Gert Stark (S) uttryckte en farhåga att det nya sammanslagna utskottet kan få väldigt omfattande dagordningar vilket kan medföra svårigheter att hinna med alla mötespunkter på ett bra sätt under mötestiden.

Dessutom förändras reglerna för hur partistödet ska fördelas där antal mandat i fullmäktige nu i högre grad ska reglera partistödets totala belopp, med 10 000 i grundstöd per parti och år plus 14 000 per mandat och år. Dock minskar kommunens totala pott för partistöd från 494 000 kronor per år till 420 000 per år i stället.

Henk Bijloo (FP) opponerade sig mot de nya partistödsreglerna. Han föreslog ett grundstöd på 17 500 kronor och ett stöd per mandat på 12 000.

– De nya reglerna gynnar de största partierna mest, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna får den största ökningen i partistöd, sade Bijloo.

Ewa-Leena Johansson (S) höll inte med om den verklighetsbeskrivningen.

– Vi har ju samtidigt överkompenserat de små partierna med att införa inför ett gruppledararvode som fördelas lika till alla partier. Och de större partierna har större kostnader för framför allt utbildningsinsatser med fler medlemmar som ska utbildas vilket kostar pengar, sade Johansson.

Den nya politiska organisationen ska tas upp för beslut även i kommunfullmäktige i november.

Mer läsning

Annons