Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tretton äldre kan tvingas flytta

Tretton äldre, som evakuerats till servicehuset Treskillingen medan Koppargården byggs om, bor i fem lägenheter som saknar fullgott brandskydd. Räddningstjänsten Västerbergslagen konstaterade vid en brandsyn nyligen att skyddet är för dåligt.

Annons

– Vi hade inte klart för oss vad som gäller, säger kommunens socialchef Charlotte Dahlbom. Vi har vidtagit en del åtgärder snabbt. Nu jobbar vi för att hitta en tillräckligt bra lösning som garanterar säkerheten för de boende under den tid vi behöver använda de fem lägenheterna.

Saknar utrymningsvägar

Vid brandsynen konstaterades att det saknas utrymningsvägar, brandsläckare och rökdetektorer. Däremot finns det ett internt larmsystem.

– Med anledning av bristerna har vi ökat bemanningen både på dag- och nattetid, säger Charlotte Dahlbom. Varje våning är bemannad kontinuerligt.

Socialförvaltningen håller nu på att utreda om det går att lösa de tekniska bristerna och även om det går att skapa evakueringsvägar.

Tragiskt

– En lösning som diskuteras är om det går att flytta pensionärerna till bottenplanet, säger sociala utskottets ordförande Ingemar Javinder (S). Det som hänt är tragiskt. Men vi kan inte allt om allt. Och vi måste respektera räddningstjänstens synpunkter.

Om det inte går att lösa problemen med brandskyddet i Treskillingen kan det bli aktuellt att evakuera de boende till annan byggnad.

– Jag hoppas vi kan hitta en bra lösning i Treskillingen, säger socialchefen.

SamförståndRolf Hellberg, ställföreträdande räddningschef vid Räddningstjänsten Västerbergslagen, säger att diskussionerna med kommunen sker i största samförstånd.

– Vi har tagit Räddningsverket till hjälp som bollplank. Ambitionen är att hitta en lösning som kan genomföras skyndsamt.

Mer läsning

Annons