Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik inspelning med Bångbro-Stina

Hon var en av landets bästa dragspelare på sin tid.Nu är Bångbro-Stina Karlsson med i den helt nya dragspelsantologin ”Svenska dragspelsmästare” på dubbel-cd.

Annons
Nu är Bångbro-Stina Karlsson med i det helt nya samlingsalbumet Svenska dragspelsmästare på dubbel-cd. Bilden är från 1940-talet.

Att överhuvudtaget kunna lyssna på dragspelsmästaren Bångbro-Stina Karlsson är snudd på en unik upplevelse.

– Det är fantastiskt att höra henne, berättar dragspelskännaren Bo Gäfvert.

För hennes soloinspelningar är mycket sällsynta. Hon spelade bara in en enda 78-varvare solo, och var dessutom den enda dragspelskvinna som fick spela in en soloskiva under hela 78-varvsepoken, förklarar Bo Gäfvert som har skivan i sin samling.

– Det är en raritet, berättar han.

Trea i SM

Som första kvinna var Bångbro-Stina 1935 med på Svenska Mästerskapen i dragspel, och lyckades komma trea strax bakom Hans-Erik Nääs och Olle Johnny. Då blev hon uppmärksammad och känd i hela landet.

– Det var efter den tävlingen som hon fick chans att spela in skivan, med de två melodierna ”Dragspelspolka” av Albin Fernström och valsen ”Kärleken dör”, på det kortlivade skivmärket Parad.

Dragspelspolka

Till den nya skivantalogin har Bo valt ut ”Dragspelspolka”. Själv har Bo Gäfvert genom åren presenterat en mängd dragspelsprofiler i tidningen Kvällstunden, något som mynnat ut i bokvolymerna ”Dragspelsprofiler 1 och 2”, med sammanlagt 347 dragspelare. Däribland Bångbro-Stina.

Han skriver också i Sveriges dragspelares riksförbunds (SDR) tidskrift Dragspelsnytt, och har gjort radioprogram i många år med dragspelsmusik och dragspelshistoria i fokus.

SamlingsalbumSå till samlingsalbumet ”Svenska dragspelsmästare 1906-1950” fick han i uppdrag av arbetsgruppen för dragspelshistoria vid Svenskt visarkiv att välja ut vilka som skulle vara med. Stina är ensam kvinna på skivan, eftersom hon var pionjär.

– Hon hade ett kraftfullt spelsätt, fin artikulation, dragspelsmusik så bra som den går att spela, både fräsigt och kultiverat, förklarar Bo.

Bångbro-Stina föddes 1909 i Bångbro där hon växte upp. Senare flyttade hon till dragspelaren och musikhandlaren Albin Fernström i Filipstad där hon också blev bekant med diktaren Nils Ferlin. Han ordnade så att hon och Albin Fernström 1932 fick åka till London och spela in så kallade Durium-skivor.

– Det var en sorts pappskivor som gick att prenumera på och kallades ”Veckans skiva”, berättar Bo.

16 inspelningar

Bångbro-Stina gjorde sammanlagt 16 inspelningar, de allra flesta tillsammans med Albin Fernström och Bror Frisk, och var även med en hel del i radion.

Hon flyttade så småningom till Vretstorp och sen Sköllersta där hon avled strax före julen 1982.

”Svenska dragspelsmästare” är ett kultur- och musikhistoriskt projekt med stöd från statens kulturråd och SDR.

Mer läsning

Annons