Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utflykt i tider som flytt

Det har nog med åldern att göra, att intresset för det som varit ökar. Det tror Annette Waldensten. Hon var en av dem som besökte Arkivens dag i Kopparberg i helgen.

Annons
Ökande intresse. Annette Waldensten blir alltmer intresserad av att se sina rötter i ett sammanhang och gillar att kika på bilder från hur det såg ut när tidigare generationer levde.

Hon sysslar lite med släktforskning, men att hon och maken hamnade på Tingshuset i lördags bland gamla fotografier var en ren tillfällighet.

– Vi var ute och åkte och fick se skylten och tänkte det vore kul att titta in, säger Annette där hon sitter och tittar i ett album.

Det är kul att se hur det såg ut förr, tycker Annette.

Lars Johansson blev ditsläpad av frugan, men ser allt annat än lidande ut när han bläddrar bland fotografierna.

– Jag är halvt om halvt intresserad också, erkänner han och berättar att han har ett speciellt intresse av gruvorna eftersom han själv jobbat under jord i över 30 år.

Även Bo H Möller har kvinnan vid sin sida att tacka för att han hamnade på Arkivens dag. Hon lockade med att det fanns järnvägslektyr och här sitter han nu och kikar i gamla exemplar av Konduktörsposten.

– Den här hade jag ju själv förr eftersom jag jobbat vid järnvägen. Men du vet hur det är, inte tänker man att man ska spara på tidningarna. Det är först nu som man kan sakna att bläddra i dem, säger Bo som hittar både en och annan bekant mellan pärmarna.

Det är Släktforskarföreningen tillsammans med Nya Kopparbergs bergslags hembygdsförening som står för arrangemanget i Kopparberg som årligen sedan 1998 arrangerades runt om i landet i syfte att väcka intresse för arkivens verksamhet.

Temat för året var klimat.

– Det var sannerligen inte lätt att få in det i det här, konstaterar hembygdsföreningens ordförande Jan Pernstål.

Till sist kom de i alla fall på att de ju kunde visa kartbilder över hur det såg ut i trakten när havet sträckte sig ända hit. Pedagogisk bild visade också att hade tingshuset funnits då, för 7000 år sedan, så hade havsytan nått till andra våningen.

Absolut nostalgi. Det är det att kika bland gamla bilder tyckte Lars Johansson som var ”ditsläpad av frugan”.

Mer läsning

Annons