Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning drar ut på tiden

Utredningen om Ljusnarsbergs Fastighets AB:s framtida organisation har blivit fördröjd. Kommunens ekonomi-chef Bo Wallströmer hade hoppats ha utredningen klar till det gångna årsskiftet.

Annons

– Från början var min tanke att ta fram ett heltäckande beslutsunderlag, säger han. Men eftersom det här har tagit lite mer tid än beräknat har jag delat upp underlaget.

Ekonomichefen kommer i februari att presentera ett förslag för kommunstyrelsen som gäller en del av fastighetsbolagets personal. Det syftar till samordning med kommunen.

– Jag föreslår att de fyra som jobbar med administration inom fastighetsbolaget flyttas över till kommunens administration. Dessutom föreslår jag att bolaget köper administrativa tjänster av kommunen i fortsättningen.

Fastigheterna värderas

Förutom kommunstyrelsen måste också fastighetsbolagets styrelse ta ett beslut om att flytta över de fyra administratörerna till kommunens organisation. Även berörda fackliga organisationer ska ta ställning till förslaget.

– Vi prioriterar personalfrågorna eftersom vi måste sänka kostnaderna både inom allmännyttan och kommunen, säger Bo Wallströmer.

Ljusnarsbergs kommun har nyligen anlitat en värderingsman för att få fastig-hetsbolagets cirka 20 fastigheter värderade. När värderingen, bokslutet för 2010 och skattedeklaration för 2010 är klara börjar det bli dags att lägga ett förslag om bolagets framtida organisation.

Flera alternativ– Det finns flera tänkbara alternativ, säger ekonomi-chefen. Ett är att vi behåller fastighetsbolaget. Ett annat är att bolaget i sig bli kvar och fortsätter äga fastigheterna. Skillnaden mot i dag blir då att det inte har någon egen personal. Ett tredje alternativ är att hela bolaget förs in i kommunens verksamhet. I så fall läggs fastighetsbolaget ned. 

Målsättningen har varit och är fortfarande att en ny organisation för Ljusnarsbergs Fastighets AB ska vara klar till halvårsskiftet 2011.

Fastighetsbolaget sysselsätter 10,25 årsarbetare. Personalen har fått information om de tankegångar som finns inför framtiden.

LFAB ägde som mest mer än 1 000 lägenheter. Sedan dess har en del fastigheter sålts och andra har rivits.

I dag äger bolaget cirka 300 lägenheter, en del industrilokaler i Kolartorp och ett par gruppbostäder. Dessutom förvaltar bolaget kommunens lokaler.

Mer läsning

Annons