Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrymme för överraskningarhar minskat avsevärt

Ljusnarsbergs kommuns förmåga att klara oförutsedda händelser i år kommer av allt döma att minska avsevärt jämfört med den budget som togs i december. Kommunens ekonomichef Bo Wallströmer föreslår att kommunstyrelsen får disponera 500 000 kronor till oförutsedda utgifter.

Annons

Jämfört med den ursprungliga budgeten är det en minskning med 2,5 miljoner kronor. Den föreslagna förändringen är en konsekvens av att kostnadsutjämningsbidraget från staten blir 3,7 miljoner kronor lägre än vad kommunfullmäktige visste när budgeten antogs.

– En halv miljon kronor bör räcka, säger ekonomichefen. Det är sällan vi använder pengarna. Vi har använt cirka 100 000 kronor några gånger till oförutsett. Anslaget till oförutsett har aldrig gått åt sedan det infördes.

Julöverraskning

Det var bara någon dag före julhelgen i fjol som kommunen nåddes av beskedet att kostnadsutjämningsbidraget skulle bli flera miljoner kronor lägre än beräknat. Därmed sprack 2011 års budget redan innan året börjat.

– De förslag till ombudgetering som jag lagt innebär att de marginaler som funnits är borta, säger Bo Wallströmer. Det finns inget utrymme när det gäller lönepotten och pensionssystemet.

Krävs budgetdiciplin

I den ursprungliga budgeten hade också kostnader och intäkter räknats upp med en procent. Ekonomichefen föreslår att uppräkningen på 300 000 kronor tas bort.

– Förslagen är realistiska. Men de kommer att innebära ett större ansvar på verksamheterna. Budgetdisciplin är det som gäller för att vi ska kunna undvika ett negativt resultat för 2011, säger ekonomichefen.

Kommunstyrelsen kommer att ta ställning till Bo Wallströmers förslag till ombudgetering vid sitt sammanträde onsdag den 26 januari.

Mer läsning

Annons