Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska kommunen heta?

Folkomröstning om kommunens namn. Nu är frågan aktuell igen. Kommunstyrelsen tar upp ärendet i dag.

Annons

Redan 2002 genomfördes en folkomrösning om kommunen ska heta Ljusnarsberg eller Kopparberg. Då sa en övervägande majoritet av den rösträttigade befolkningen nej till ett namnbyte.

För några år sedan akualiserades frågan om namnbyte igen. År 2011 beslutade kommunfullmäktige att en folkomröstning ska kunna ske i samband med det allmänna valet 2014. Ambitionen denna gång är att skapa bred debatt och att alla kommuninvånare ska känna till diskussionen. Samtliga hushåll har fått ett informationsblad, kommunen har gått ut via Facebook med information samt informerat föreningar och organisationer.

I de politiska lägren har uppfattningarna under processens gång varit olika. Gunnar Fransson (M) har tidigare varit kritisk till en ny folkomröstning och påpekat att majoriteten av invånarna redan visat att de är emot ett namnbyte. Ks-ordförande Ewa-Leena Johansson (S) har däremot haft känslan att för och emot i frågan väger jämt.

I dag ska ks besluta om den kommunala folkomröstningen ska genomföras 14 september 2014. Därefter ska fullmäktige säga sitt.

Ansökan om ett namnbyte görs hos kammarkollegiet, men det slutgiltiga beslutet fattas dock av regeringen.

Frågor till folkomröstning

Dessa frågor föreslås till en eventuell folkomröstning om kommunnamnet:

1.

Jag vill att kommunnamnet skall vara Ljusnarsbergs kommun.

2. Jag vill att kommunnamnet skall vara Kopparbergs kommun.

3. (blank röst)

Mer läsning

Annons