Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägfond för snabba vägåtgärder

Med pengar avsatta i en särskild vägfond ska pengar snabbt kunna ordnas vid akuta vägåtgärder hos vägföreningarna.Den 1 januari 2015 ska vägfonden vara i gång.

Annons

– Tanken med vägfonden är att vi ska ha pengar tillgängliga utanför ordinarie budget som ska kunna användas vid särskilt angelägna investeringsbehov, som till exempel när en vägförening måste laga en bro, berättar kommunchef Bo Wallströmer.

År 2011 bestämde kommunfullmäktige att bilda vägfonden till 2015. Hur mycket pengar det ska finnas i fonden är inte bestämt.

– Det finns ett förslag att vi avsätter 250 000 kronor från kommunens resultat 2013 och förhoppningsvis lika mycket till av resultatet 2014 till fonden. Hur stor vägfonden sedan blir är oklart. Det kommer avgöras både av kommunens resultat och av eventuellt behov.

Ett reglemente för när pengar ska betalas ut från fonden ska nu upprättas. En undersökning från Bergslagens kommunalteknik, BKT, inväntas också som ska redogöra för vad väghållningen i de olika byarna kostar.

– Med vägfonden vill vi skapa en större flexibilitet när det gäller att snabbt kunna bevilja medel till väginvesteringar. Ofta sker dessa investeringar med ett statligt stöd på 70 procent av kostnaden och vi gör det här i dialog med Trafikverket.

Mer läsning

Annons