Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägfond skapas för akutinsatser

Till nästa år är tanken att kommunen ska ha en vägfond där pengar snabbt ska finnas tillgängliga för akuta väginsatser. Nu snickras det på ett reglemente som ska styra hur pengarna betalas ut från fonden.

Annons

Syftet med vägfonden är att Ljusnarsbergs kommun ska ha pengar tillgängliga utanför ordinarie budget som ska kunna nyttjas vid särskilt angelägna investeringar, som till exempel när en vägförening måste laga en bro.

250 000 kronor har satts undan för fondens räkning från 2013 års resultat. Tanken är att lika mycket till ska tas från årets resultat till fonden.

– Vi har ett förslag klart på ett reglemente för vägfonden och diskuterar nu frågan med Bergslagens kommunalteknik och Bergslagens miljö- och byggförvaltning. Sedan ska vi även ta in synpunkter från vägföreningarna, berättar kommunchef Bo Wallströmer.

Ambitionen är att reglementet kan godkännas av kommunfullmäktige i december och att vägfonden ska kunna tas i bruk någon gång under nästa år.

– Med en vägfond vill vi skapa en större flexibilitet när det gäller att snabbt bevilja medel till väginsatser. Ofta sker väginvesteringar med statligt stöd på 70 procent och med vägfonden kan vi snabbt skjuta till pengar till akuta väginsatser utan att det först måste mala igenom hela kommunens budgetprocess.

Mer läsning

Annons