Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsamma nazister styrs från Örebro län

Från ett hus i Hörken styrs landets mest våldsamma nazistiska organisation. Här bor Svenska motståndsrörelsens ledare Klas Lund. Organisationen låg bakom attacken i Kärrtorp och Klas Lund är dömd för dråp.

Annons

Den lilla byn Hörken i Ljusnarsbergs kommun ligger avskilt, alldeles nära gränsen till Dalarna. Här bor Klas Lund, en av landets mest kända nazister, sedan snart tre år tillbaka i ett hus mitt i byn.

Men trots att Lund levt ett liv i offentligheten i över 25 år är det få i byn som har koll på honom. Några av de Hörkenbor som vi pratar med under ett besök här har inte alls hört talats om honom medan andra vet på ett ungefär vem han är.

– Han hejar och är trevlig när han är ute och går med hunden, men han verkar vilja vara för sig själv, berättar Gudrun och Alf Djupman.

I likhet med flera andra som vi träffar har paret Djupman hört rykten om Klas Lund, att han är nazist och ska vara farlig. Men exakt vad Lund står för och vad han har gjort vet ingen av dem vi träffar.

– I byn har vi inte haft något ont av honom, konstaterar Alf och Gudrun Djupman och sammanfattar därmed det som verkar vara den allmänna inställningen till den kände nazisten.

Vi åker förbi huset där Klas Lund bor. Det ser ut att vara tomt och när jag sedan ringer till honom visar det sig att han inte är hemma.

Men han ringer snart upp och vi diskuterar i artig ton om han kan tänka sig att bli intervjuad av NA. En dag senare går han med på att titta på några frågor som jag får skicka till honom.

Frågorna handlar om hans inställning till förintelsen, demokrati med mera, men också hur han trivs i Hörken.

Efter ännu en dag kommer svaret. Han förklarar att han inte vill medverka i NA eftersom vi är ute efter att socialt stigmatisera honom.

Klas Lund har levt ett liv i offentligheten sedan 1986 då han tillsammans med två andra skinnskallar dömdes för dråpet på 21-årige fellingsbroaren Ronny Landin. Lund har därefter dömts för flera andra brott, bland annat rån och grovt vapenbrott. Men sedan 2003 finns inget på honom i polisens brottsregister.

På 90-talet var han med och bildade Vitt ariskt motstånd, VAM, och sedan 1997 leder Klas Lund Svenska motståndsrörelsen. Organisationen beskrivs som mycket våldsam av Säpo.

Polisen i länet bekräftar att de har koll på Klas Lund. Men det finns inget att rapportera.

– Jag tror inte ens vi stött på honom i en vanlig trafikkontroll, säger Thomas Jäderkvist, tillförordnad chef i polisområde norr.

Säpo uppskattar att Svenska motståndsrörelsen, SMR, består av 150-200 medlemmar i landet. Av dem finns det 30-40 individer som regelbundet begår politiskt motiverade brott, även grova våldsbrott.

Medlemmarna är ofta beväpnade med knivar och andra tillhyggen. Det säger journalisten Johannes Jakobsson på stiftelsen Expo som granskar och kartlägger högerextrema organisationer.

– Det finns ett dekret om att medlemmarna ska bära vapen när de rör sig utomhus. Deras egen uppfattning är att de beväpnar sig i självförsvarssyfte, säger Jakobsson.

Klas Lund är den obestridde ledaren, men enligt Jakobsson deltar Lund inte själv i några offentliga aktioner. Han skriver på organisationens hemsida och håller interna föreläsningar.

Men SMR är toppstyrt vilket gör att det är den högsta ledningen, med Lund i spetsen, som sanktionerar alla större aktiviteter, exempelvis den i Kärrtorp.

Enligt Johannes Jakobsson är det inte bara ideologin som driver Lund.

– Han är nolltaxerare och jag tror att han livnär sig på organisationen. Medlemmarna får själva köpa allt propagandamaterial som de ska dela ut – dekaler, flygblad med mera.

– Det finns även uppgifter om att de betalar tionde varje månad, säger Jakobsson.

I Dalarna finns flera SMR-medlemmar, några i närbelägna Sunnansjö.

– Kanske det. Det är jobbigt att vara aktiv nazist och därför väljer man att bo nära de som delar ens åsikter, säger Johannes Jakobsson.

Mer läsning

Annons