Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valupptakt i Hörken

Likt 2006 hölls valupptakten hos Hörkens PRO. Allmänna kommunikationer och seniorboende var två frågor som fick stort utrymme i debatten.

Annons

Alla lokala partier, utom Sverigedemokraterna, fanns representerade vid mötet för att svara på bybornas frågor. Avsaknaden av såväl affär som fördelaktiga tåg- och bussförbindelser var stora frågor.

Avsaknad av affär är inget unikt för Hörken. I Ställdalen har man gjort flertalet resultatlösa försök att öppna en affär, och i Kopparberg står många lokaler tomma.

– Jag förstår att det är viktigt, men det är ofta köptroheten som sviker. Kommunen får, enligt lag, inte driva den här typen av verksamhet, sa Ewa-Leena Johansson (S).

Vad gäller bussförbindelser kan dock kommunen påverka. Problemet är att bussarna, undantaget skolbussen, oftast åker tomma.

– Det är inte bra att använda skattepengar till tomma, dyra bussar. Det behövs en diskussion kring hur vi kan vara behjälpliga på annat sätt, sa Hans Hedborg (C).

Anropsstyrd trafik

Ett alternativ som dryftades var anropsstyrd trafik, vilket innebär att byborna vid vissa tidpunkter har möjlighet att beställa sina resor.

Ett seniorboende i kommunen har under många år varit efterlängtat. I takt med att andelen äldre i kommunen ökar blir också behovet av ett seniorboende större, anser politikerna.

– Vi ska inte på sikt utesluta att detta kan genomföras av privata byggherrar, sa Gunnar Fransson (M).

Litet intresse

Tidigare undersökningar kring detta visade att en lägenhet i ett nybyggt seniorboende skull ge en månadshyra på 7 000-8 000 kronor.

Något som resulterade i att få personer anmälde sitt intresse.

Hörkenborna var efteråt nöjda med mötet.

– Det är viktigt för oss att få svar på våra frågor samtidigt som vi får framföra våra synpunkter, sa Leif Dahlström.

Mer läsning

Annons