Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde väljare röstade inte i Ljusnarsberg

Trots en ökning fortsätter valdeltagandet till kommunfullmäktige i Ljusnarsberg att vara lågt. Mer än en fjärdedel av invånarna struntade i att rösta i kommunvalet.

Annons

Antalet förtidsröster var större än vanligt och under valdagen tycktes, enligt uppgift, en aldrig sinande ström gå till valurnorna. Ändå fortsätter valdeltagandet i Ljusnarsberg att vara lågt.

Riksgenomsnittet visar att 79,7 procent av det svenska folket röstade i valet till kommunfullmäktige. I Ljusnarsberg är siffran betydligt lägre. Där röstade endast 72,6 procent av de röstberättigade i kommunvalet. Visserligen en ökning jämfört med 2006, då endast 71,8 procent röstade, men ändå en låg siffra.

Socialdemokraternas taktik för att få fler till urnorna har den här gången varit allt från dörrknackning till informationsspridning på gator och torg.

Deras partiordförande Gert Stark (S) kan dock inte förstå att antalet soffliggare är så stort.

– Det finns länder som slåss för att få fria val och här väljer många att strunta i att utnyttja sin demokratiska rättighet. Att bara strunta i att rösta är för mig obegripligt.

Ett sätt att försöka öka valdeltagandet skulle kunna vara att bjuda in medborgarna till dialog under mandatperiodens gång, spånar han.

– Men risken är stor att det enbart blir de redan intresserade som kommer.

Enligt Ulf Hilding (M) är detta troligen ett tecken på flera invånares missnöje med den politik som förs i kommunen.

–  Allt för många tycks ha gett upp. Vi måste ta till oss det här och arbeta för att få fler till valurnorna, säger han.

Han får medhåll av Mats Lindberg, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet.

Han pekar på det faktum att antalet ljusnarsbergare som röstade riksdagsvalet var nästan tre procentenheter fler än i kommunvalet (75,5 procent). Något som kan innebära att ljusnarsbergarna aktivt visat sitt missnöje med den politik som förs i kommunen.

– Det vanligaste är att man röstar i alla de tre valen. Det här kan vara en varningssignal till kommunpolitikerna, säger han.

Valdeltagande i procent till kommunfullmäktige:

Ljusnarsberg 72,6

Lindesberg 80,0

Nora 80,0

Hällefors 78,6

Mer läsning

Annons