Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattengympa som lockar

– Skärp er nu! Jag vill inte ha dåligt rykte i tidningen, inleder Frida Sandberg skämtsamt det populära vattengympapasset som hon håller i varje onsdag på Gillersklacks skidanläggning.

Annons
Lyckat. Korpens vattengympa på Gillersklack skidanläggning är mycket populär. För instruktionerna står Frida Sandberg.

De flesta ser till att vara ute i god tid inför vattengympapassen på Klacken. Det ska duschas och bastas tillsammans innan det är dags att ge sig ut i bassängen och följa Fridas instruktioner.

– Det här gör man både för hälsan och för den sociala samvarons skull, säger Frida Sandberg och får medhåll från en av motionärerna i vattnet.

– Det här är veckans höjdpunkt.

I bassängen

på Gillersklack skidanläggning är vattnet 32 grader varmt. Till säsongens näst sista vattengympapass har 35 pensionärer tagit sig men Frida berättar att hon har en bit över 40 personer inskrivna på passen.

– Som tur är kommer inte alla samtidigt, säger hon och tittar menande mot vattnet där motionärerna redan tar upp både den djupa och den grunda delen av badbassängen.

– Det är Korpen som står bakom vattengympan. Från början vände vi oss främst till seniorer men jag har lagt av med det där, den som vill får komma, säger Frida som nog tror att de flesta får ut något av att mjuka upp kroppens alla leder i det varma vattnet.

– De får verkligen jobba och jag ser till att alla gör det. Och jag vet nog vilka som tar i och vilka som fuskar, säger hon.

Programmet på passen har hon satt ihop själv.

– Jag är ett sådant där gymnastikfreak. Jag har egentligen ingen utbildning utan jag har lärt mig allt eftersom, säger Frida.

Enligt henne är vattengympa ett bra sätt att motionera då den är skonsam för kroppen.

– De som har problem med någon led får inte ont av att göra rörelserna i vattnet. Samtidigt som det blir lite konditionsträning då vattnet ger ett visst motstånd.

Korpens vattengympa i badhuset pågår i två timmar varav själva passet är ungefär 30 minuter långt.

– Min man brukar säga att det här bara är för kärringar men det är ovanligt många herrar som är med på våra pass, säger Frida och berättar att ungefär en tredjedel av deltagarna är män.

– Frugan tjatade med mig, men det är jag glad för, säger Sture Ekvall från Kopparberg som endast missat ett vattengympa pass på hela året.

– Det är inte så jobbigt. Det är en skön grej, sammanfattar han sin medverkan på passen.

Nästa onsdag

hålls sista vattengympapasset för säsongen. Då passar man på att ha avslutning med lunchbuffé på skidanläggningens restaurang tillsammans.

I januari drar Frida genom Korpen åter igång den populära vattengympan.

Pratsamt. Och många passar också på att umgås med varandra även om Frida Sandberg ser till att alla följer hennes instruktioner.
Motion.

Mer läsning

Annons