Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill integreras i det svenska samhället"

– Vi är här för att göra en nystart i livet. Och vi vill få bli en del i det svenska samhället, säger Kinan Sahloul.Kinan är en av de cirka 300 människor som bor i Ställdalen just nu och som söker asyl i Sverige.

Annons
De går i täten för utbildning. Studiecirklar i svenska startas på asylboendet. Maher Hmeidan, Ahmed Abuzaid, Mosta Hamida, Raied Abu Alhasan, Ahmed Ahmed och Kinan Sahloul ingår i kärntruppen för studiecirklarna.

Det första som behövs för en nystart i Sverige, säger Kinan Sahlol, är att lära sig svenska. Så nu startar Kinan och några av hans kamrater studiecirklar i svenska på asylboendet.

I en tvårumslägenhet på asylboendet bor Kinan och åtta andra män. Det är mycket trångt i lägenheten. Dagarna är fyllda av en lång väntan på beslut från Migrationsverket. Och av en stor oro inför framtiden. Hur ska mitt liv egentligen bli? Hur mår familjen där hemma?

– Alla vi nio i den här lägenheten har familjer där hemma, vi är fäder och vi är makar. Och allt vi vill är att kunna leva ett liv där det inte är krig. Där våra barn får växa upp i trygghet. Det är därför vi är här i Sverige, säger Kinan.

– Men vi behöver få känna hopp om framtiden. Man mår inte bra av att sitta passiv i månader och inte göra någonting, säger Tiram el Safadi.

– Vi är många människor som har trängts ihop här och skulle vi berätta varje persons livsberättelse skulle det bli väldigt mycket sorg att berätta om. Men nu vill vi bara få en chans att börja om, en chans att kunna få leva ett liv igen.

Men det är långa handläggningstider på Migrationsverket. Det handlar om månader för varje ärende, ibland ännu längre tid.

– Jag kom till Ställdalen i augusti. I mars nästa år har jag en intervjutid med Migrationsverket. Det är lång tid att bara vänta, säger Ahmed Ahmed.

– Och då det nu är så, att vi måste vänta i månader, så kan vi inte bara sitta här och inte göra något alls. Om vi ska integreras i samhället, vilket är det vi vill, måste vi börja med att lära oss svenska för att sedan kunna jobba med det som vi har utbildats till. Och då är det lika bra att vi börjar studera svenska nu direkt, säger Kinan.

I Syrien jobbade Kinan som chef på ett bageri. Hans kamrater i den nystartade studiegruppen hade jobb som tandtekniker, banktjänstemän och ekonomer. Kriget i Syrien har tvingat dem alla på flykt.

Nu vill de kunna börja jobba igen, i Sverige. Och nyckeln till detta är att lära sig det svenska språket.

Först ska det startas svenskakurser. Sedan kan det bli fler utbildningar. Studieförbundet Vuxenskolan är inkopplat. En kursledare som kan arabiska och svenska är på gång.

– Vår tanke är att först startar vi en mindre studiecirkelgrupp. Och sedan ska vi försöka få med så många människor som möjligt framöver här på boendet i svenskakurserna. Vi hoppas kunna ha utbildningar med 50–60 personer, säger Kinan.

Alla de här idéerna om att fylla sin väntetid på asylboendet med ett meningsfullt innehåll startade för drygt en månad sedan med ett besök på boendet av Henk Bijloo (FP) och Johan Pehrson (FP).

Det här var mitt i valrörelsen och Kinan och några av hans vänner kom att involveras i Folkpartiets lokala valarbete. De hjälpte till med till exempel utdelning av valmaterial.

Men i de samtal som fördes mellan politikerna och de asylboende framkom tydligt att många människor på boendet hade en stor önskan om en meningsfull och konkret sysselsättning under sin väntetid här. Och det var så idén om att starta studiecirklar på boendet kläcktes.

– Vi har redan haft tre träffar och diskuterat vad vi ska göra, berättar Henk Bijloo.

Sedan tre veckor finns även IOGT-NTO:s juniorförbund Junis på boendet en kväll i veckan med sin moviekids-verksamhet, alltså filmverksamhet för barnen som bor där.

– Här finns så många duktiga människor och så mycket yrkeskunskap. Och vi vill göra något bra och kreativt av alla denna kunskap. Att det vi gör på dagarna här är relevant och blir det vi behöver för vår nystart i Sverige, säger Kinan.

– Och vi vet att vår tid här är temporär, men då måste vi bygga en struktur som gör att när vi lämnar Ställdalen finns det andra som tar vid i studiearbetet, säger Maher Hmeidan.

Samtal om framtiden. Om Syrien, om kriget, flykten och om livet i det nya landet Sverige pratar Henk Bijloo, Tiram el Safadi, Ahmed Abuzaid och Kinan Sahloul om.
Moviekids. IOGT-NTO Junis är här en kväll i veckan och visar barnbio. Nu är det filmtajm på boendet och ungarna som bor på asylboendet har samlats i filmrummet.

Om att läsa i studiecirkel

Att läsa i studiecirkel betecknas ofta som en väldigt svensk företeelse. I över hundra år har de olika studieförbunden bidragit till utvecklingen av det svenska samhället. Den första studiecirkeln i Sverige startades år 1902 av Godtemplarorden IOGT-NTO.

Folkbildningen är starkt sammankopplad med det demokratiska samhällets framväxt. Studiecirklar och folkhögskolekurser blev en möjlighet för människor att utbilda sig, att engagera sig och ett verktyg för att kunna ta aktiv del i samhällsutvecklingen.

Folkbildningen förändras ständigt och en grundprincip är att deltagarna ska ha stort inflytande över hur de vill studera och vad de vill lära sig.

Källa: Folkbildningsförbundet

Mer läsning

Annons